ßßß Cookit - przepis na Bezy migdałowe

Bezy migdałowe

nazwa

Wykonanie

Smak migdałów kojarzy mi się z sernikiem, makowcem i Świętami Bożego Narodzenia, więc pomyślałam, by przygotować migdałowe bezy. Pięknie pachną i niczym kopczyki śniegu mogą zdobić uroczysty stół.
A poza tym przecież trzeba coś zrobić z białkami, które zostają po wypiekach :)
Składniki:
5 białek
2 szklanki cukru pudru
3 łyżki drobno zmielonych migdałów
kilka kropli olejku migdałowego
szczypta soli
Przygotowanie:
Ubijam białka ze szczyptą soli, po czym stopniowo dodaję cukier puder. Masa powinna być lśniąca i gładka. Dodaję migdały i olejek, miksuję tylko tyle by się połączyły z resztą . Przekładam masę do rękawa cukierniczego i wyciskam bezy na blachy wyłożone papierem, po czym wstawiam je do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C (termoobieg) na 120 minut. Przechowuję w zamkniętym pojemniku.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/12/bezy-migdaowe.html