ßßß Cookit - przepis na Amaretti

Amaretti

nazwa

Wykonanie

Jak co weekend coś słodkiego do kawy musi być:) Kupić nie wypada, bo już przyzwyczaiłam swoich gości do domowych wypieków, ale czasami tak mam, że przychodzę w piątek z pracy i nic mi się nie chce:) Wtedy sięgam po książki kucharskie, kartkuję i podziwiam zdjęcia, na których widok ślinka mi cieknie. To jest wystarczająca pokusa, aby coś w kuchni zmajstrować:) W ten oto sposób powstały ciasteczka - makaroniki amaretti. Za bardzo przy ich przygotowaniu się nie wysiliłam, bo przepis jest bardzo prosty. Wyszły mniam mniam:)
Składniki (na ok. 50 szt.):
300 g mielonych migdałów bez łupiny
6 kropli olejku migdałowego
300 g cukru (dałam trochę mniej)
3 białka
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Wymieszać mielone migdały z cukrem i olejkiem migdałowym, dodać ubite na bardzo sztywną pianę białka. Mokrymi rękoma formować z masy niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego), trochę spłaszczyć i ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (a raczej suszyć) ok. 25 min. w temperaturze 160 stopni C (z termoobiegiem 130 stopni C).
Ź ródło/ Inspiracja: Dr. Oetker "Księga wypieków"
Źródło:http://www.cookierenka.com/2013/11/amaretti.html