Wykonanie
Ten przepis znalazłam u Basi Ritz -( klik)
Ciasteczka robi się bardzo łatwo i są przepyszne już zaraz po upieczeniu. Większa ich część została spakowana do pudełka i czekają na święta :)składniki: ( u mnie wyszło ponad 40 makaroników )3
białkaszczypta
soli250g
cukru pudru125g zmielonych
migdałów125g zmielonych
orzechów laskowychorzechy laskowe do udekorowaniaW Basi przepisie są również oblaciki ( opłatki do pieczenia ). Ja takich nie miałam, więc przygotowaną masę rozkładałam bezpośrednio na papierze do pieczenia.
Białka z dodatkiem
soli ubiłam na sztywno. Powoli dodawałam
cukier puder, cały czas miksując pianę. Gdy masa zrobiła się "lśniąca" dodałam
migdały i
orzechy, które wcześniej zmieliłam blenderem, i delikatnie łyżką wymieszałam masę.Piekarnik nagrzałam do 175 stopni. Małą łyżeczką rozkładałam równomiernie masę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i na każde
ciasteczko wcisnęłam orzeszek.
Piekłam ok. 15 minut. Wystudzone na blaszce zdejmowałam i układałam do puszki.
Ciasteczka są bardzo pyszne i bardzo je polecam :).