ßßß Cookit - przepis na Amaretti

Amaretti

nazwa

Wykonanie

Cierpliwie czekały na swoją kolej....Cudowne włoskie makaroniki o uwodzicielskim migdałowym smaku. Dziecinnie proste w przygotowaniu. Znakomite do kawy jak i jako składnik innych deserów. Lekkie i chrupiące. I jak tu nie kochać włoskiej kuchni?????
Amaretti
250 g zmielonych migdałów
3 białka (z dużych jaj)
20 ml likieru amaretto (można zastąpić aromatem migdałowym)
150 g drobnego cukru
Białka z cukrem ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Dodajemy likier i migdały, mieszamy.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy łyżeczką placuszki o średnicy ok.3 cm, zostawiając między nimi odstępy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut, aż lekko zbrązowieją.
Ciasteczka studzimy na kratce. Można je przechowywać długi czas w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Ja z powyższej ilości otrzymałam dwie duże blachy ciasteczek.
Źródło:http://bybyloprzyjemniej.blogspot.com/2012/08/amaretti.html