Wykonanie
Kolejny przepis z książki "
Ryby są super" Karola Okrasy i Doroty Wellman. Cudowne bułeczki z rybnym nadzieniem. U nas był podane na obiad w towarzystwie surówki z
kiszonej kapusty. Z tych ilości upiekłam 6 sporych
bułek, więc spokojnie wystarczyło na obiad dla nas wszystkich.

Składniki:Ciasto:450 g
mąki pszennej50 g
mleka w proszku1 łyżeczka
soli25 g świeżych
drożdży (użyłam 7 g instant)1 łyżeczka
cukru220 ml ciepłej
wody70 g miękkiego
masła1
jajko lub
mleko do posmarowania
sezam ( u mnie
czarnuszka) do posypaniaFarsz:250 g
filetu z dorsza ( u mnie 300 g)
sólpieprzsok z 1/2
cytrynyodrobina
masła1 spory
por (biała część)6
suszonych pomidorów1/2 pęczka
natki pietruszkiWykonanie:
Mąkę,
mleko w proszku i
sól wymieszać w misce. Zrobić niewielkie wgłębienie wsypać lub wkruszyć
drożdże. Zalać odrobiną
wody i dodać
cukier. Zasypać delikatnie
mąką i odstawić, aż
drożdże zaczną pracować. Dodać do miski
masło i dolewamy stopniowo
wodę. Wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką lub wstawić do worka i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.W międzyczasie przygotować farsz.
Dorsza osuszyć i ewentualnie zdjąć skórę. Doprawić
solą i
pieprzem i skropić
sokiem z cytryny. Podsmażyć na
maśle. Zdjąć z patelni i ostudzić.
Pora posiekać w półplasterki i podsmażyć na
maśle. Pod koniec dodać pokrojone, osączone z zalewy
pomidory. Ostudzić. Wymieszać
rybę z
porami i
pomidorami. Dodać
natkę i ewentualnie doprawić do smaku.Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrobić. Podzielić na równe części ( u mnie 6, w książce
mowa o 4 - 5 ). Farsz podzielić na równe porcje równe ilości kawałków ciasta. Każdy kawałek ciasto rozpłaszczyć. Wyłożyć na środek farsz i skleić dokładnie
bułki. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem do dołu. Tak uformowane bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmarować
mlekiem lub rozkłóconym
jajkiem i posypać
sezamem /
czarnuszką. Piec około 20 - 25 minut. Podawać ciepłe.
