Wykonanie
Miękkie, pulchne, idealne
bułki do hamburgerów. Bardzo łatwe w wykonaniu i choć trzeba poświecić trochę czasu na ich przygotowanie to naprawdę warto, bo smak jest świetny i oczywiście w przeciwieństwie do tych, które można kupić w sklepie – nie zawierają konserwantów.
Bułki dobrze smakują też na słodko np. z
dżemem. Uwaga - rozcinamy
bułki nożem dopiero kiedy ostygną.
Składniki:4 szklanki
mąki pszennej2
jajka12 g świeżych
drożdży2/3 szklanki
mleka w proszku1 szklanka ciepłej
wody3 łyżki rozpuszczonego, ostudzonego
masła2 łyżki
cukru1 łyżeczka
soliplus:1
żółtko1 łyżka
mlekasezam do posypaniaPrzygotowanie:Rozcieramy w misce widelcem
drożdże, dolewamy ciepłą
wodę razem z
mlekiem w proszku oraz
masło. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.Następnie dodajemy
jajka,
mąkę i
sól, wyrabiamy, aby ciasto było gładkie i elastyczne. Powinno być miękkie, ale nie może kleić się do rąk. Miske z
ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę, musi podwoić swoją objętość.Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części i formujemy
bułki. Każdy kawałek ciasta przez chwile ugniatamy w dłoniach, kształtujemy ładne, gładkie kulki i delikatnie je spłaszczamy.
Bułki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 25 minut.Wyrośnięte
bułki smarujemy
żółtkiem wymieszanym z
mlekiem i posypujemy
sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut (aż będą rumiane).