Wykonanie
Przepis na idealne bułeczki do burgerów według Marthy Stewart . Puszyste, delikatne i przepyszne. Mimo, że w porównaniu do kupionych w sklepie należy im odrobinę czasu poświecić, to z pewnością warto i nie pożałujemy tej decyzji. Polecam.
170 ml ciepłej
wody100 g
mleka w proszku2 szklanki
mąki pszennej8 g świeżych
drożdży2 łyżki
masła (w temperaturze pokojowej)1,5 łyżki
cukruniepełna łyżeczka
soli1 całe
jajkołyżka
mlekażółtkosezam do posypania
Bułeczki do Hamburgerów, Burgerów - Przepis - Słodka Strona - Sposób przygotowania:
Mleko w proszku wymieszać z
wodą,
masłem i
cukrem. Dodać
drożdże, wymieszać i odstawić na ok. 10 minut.
Dodać szklankę
mąki,
jajko,
sól i i dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać pozostałą część
mąki i zagnieść ciasto. Wyrabiać przez minimum 5 minut.Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.Po tym czasie podzielić ciasto na ok 10 części, uformować z nich kule i lekko spłaszczyć. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.
Żółtko wymieszać z
mlekiem, posmarować nim bułeczki i posypać
sezamem.Piec przez ok. 15 minut w 175 stopniach.