Wykonanie
Pin It
Zachwyciłam się tymi bułeczkami ! Już na pewno nigdy nie kupię gotowych. Robi się je szybko, przepis jest bardzo prosty. Pięknie wyrosły, w środku są puchate i delikatne, ale
broń Boże gąbczaste. Oczywiście
bułki też doskonale smakują bez
mięsnych hamburgerów :).Do ich upieczenia wykorzystałam przepis Doroty z bloga Moje wypieki .Przepis ten umieszczam na listopadowej liście Na zakwasie i na drożdżach .
Składniki na 8 dużych
bułek:1/3 szklanki
mleka w proszku3/4 szklanki letniej
wody2 łyżki roztopionego
masła1,5 łyżki
cukru3/4 łyżeczki
soli8 g świeżych
drożdży1
jajko2,5- 3 szklanki
maki pszennejDodatkowo:1
żółtko1 łyżka
mlekasezam do posypania
Wykonanie:W misce mieszamy
wodę,
mleko,
masło i
cukier. Dodajemy pokruszone
drożdże i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy
jajko,
sól i 2,5 szklanki
mąki. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, dosypując więcej
mąki jeśli zajdzie taka potrzeba. Ja zużyłam 3 szklanki. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto wykładamy na posypany
mąką blat, dzielimy na osiem części i formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każda bułeczkę mocno spłaszczamy dłonią.. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, bułeczki smarujemy
żółtkiem wymieszanym z
mlekiem i posypujemy
sezamem. Pieczemy około 15 minut.