ßßß Cookit - przepis na Norweski obiad- Losos z piekarnika pod aromatyczna pierzynka

Norweski obiad- Losos z piekarnika pod aromatyczna pierzynka

nazwa

Wykonanie

« Placek z nadzieniem dyniowym ...
Mikolajowe ciastka »
Pyszny norweski obiad :)
Dla 4 osob:
1 kg filetow z lososia
150 g gestej kwasnej smietany
150 g jogurtu naturalnego
sol, czarny pieprz mielony
1 lyzka ziaren kolendry
1 lyzka ziaren pieprzu
po 1/2 lyzki mielonego cynamonu i slodkiej papryki
szczypta mielonych gozdzikow
1 lyzka grubej morskiej soli
1 peczek koperku (wzielam suszony)
2 lyzki oleju
1 cytryna
Ziarna kolendry uprazyc na suchej patelni, nastepnie wraz z ziarnami pieprzu przelozyc do mozdzieza i rozdrobnic. Dodac gruba morska sol, przyprawy i wymieszac.Koperek posiekac na drobno. Smietane rozmieszac z jogurtem, doprawic do smaku sola i pieprzem. Wsypac polowe siekanego koperku. Odstawic do lodowki. Lososia umyc i osuszyc. Piekarnik wraz z brytfanna nagrzac do 200°C. Na goraca brytfanne wylac olej. Lososia posmarowac po jednej stronie mieszanina przypraw i ulozyc na goracej brytfannie. Zapiekac w piekarniku w temperaturze 200°c ok. 10 minu, nastepnie ustawic piekarnik na funkcje grila i zapiekac jeszcze ok. 5 minut. Cytryne umyc, pokroic na czastki i dodac do ryby na 5 minut przed koncem pieczenia. Podawac z ziemniakami, cytryna i przygotowanym sosem smietanowym posypane pozostalym koperkiem. Podalam z mizeria z ogorkow.
Przepis z: "Tina. Koch&Back-Ideen" nr 7/2008
Przepis uczestniczy w akcji:
piątek, 27 listopada 2015, karto_flana
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2015/11/Norweski-obiad-Losos-z-piekarnika-pod-aromatyczna.html