ßßß
Dla 4 osob:1 kg filetow z lososia150 g gestej kwasnej smietany150 g jogurtu naturalnegosol, czarny pieprz mielony1 lyzka ziaren kolendry1 lyzka ziaren pieprzupo 1/2 lyzki mielonego cynamonu i slodkiej paprykiszczypta mielonych gozdzikow1 lyzka grubej morskiej soli1 peczek koperku (wzielam suszony)2 lyzki oleju1 cytrynaZiarna kolendry uprazyc na suchej patelni, nastepnie wraz z ziarnami pieprzu przelozyc do mozdzieza i rozdrobnic. Dodac gruba morska sol, przyprawy i wymieszac.Koperek posiekac na drobno. Smietane rozmieszac z jogurtem, doprawic do smaku sola i pieprzem. Wsypac polowe siekanego koperku. Odstawic do lodowki. Lososia umyc i osuszyc. Piekarnik wraz z brytfanna nagrzac do 200°C. Na goraca brytfanne wylac olej. Lososia posmarowac po jednej stronie mieszanina przypraw i ulozyc na goracej brytfannie. Zapiekac w piekarniku w temperaturze 200°c ok. 10 minu, nastepnie ustawic piekarnik na funkcje grila i zapiekac jeszcze ok. 5 minut. Cytryne umyc, pokroic na czastki i dodac do ryby na 5 minut przed koncem pieczenia. Podawac z ziemniakami, cytryna i przygotowanym sosem smietanowym posypane pozostalym koperkiem. Podalam z mizeria z ogorkow.Przepis z: "Tina. Koch&Back-Ideen" nr 7/2008Przepis uczestniczy w akcji:piątek, 27 listopada 2015, karto_flanapoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »Komentarze