Wykonanie
Na chłodne dni kapuśniak jest niezastąpiony. Zresztą, nie tylko na chłodne. To jedna z moich ulubionych zup. Poniższy przepis prezentuje jego rosyjską wersję. W Rosji zupy z
kapusty ( nazywane "szczi", ros. щи) należą do dań bardzo popularnych oraz lubianych. Podobno oprócz
kaszy to podstawowe pożywienie Rosjanina, co ma obrazować powiedzenie "Szczi i
kasza - strawa nasza". Czym różni się ona od polskiej? Zasadniczo dwoma składnikami -
pomidorami oraz
grzybami. Zmiana, choć może niewielka, bardzo wzbogaca smak tej zupy i bardzo przypadła nam do gustu. Polecam!
30 dag
kiszonej kapusty3 duże
ziemniaki1 duża
cebula1
marchewkakiełbasa - ok. 20 cm.2 łyżki
suszonych grzybów2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego1 łyżka mielonego
kminkulistek laurowy3 ziarna
ziela angielskiego1 ziarno jałowca
sól i
czarny pieprz - do smaku1 łyżka
masła1 łyżka
maki1 łyżka
olejuKapustę drobno posiekać.
Cebulę obrać i pokroić w niedużą kostkę.
Kapustę wraz z
cebulą podsmażyć krótko na 1 łyżce
oleju, mieszając, aż się zeszklą. Dodać obraną i starta na tarce
marchewkę ( tarka - duże oczka). Zalać 1 i 1/2 litra
wody.Dodać pokruszone
suszone grzyby, koncentrat oraz
przyprawy.
Kiełbasą pokroić i zrumienić na
maśle. Oprószyć
mąką, wymieszać, po czym dodać do gotującej się zupy. Wymieszać.Gotować, aż
kapusta będzie miękka, ok. 30 min.W międzyczasie obrać i oddzielnie ugotować pokrojone w kostkę
ziemniaki.Miękkie
ziemniaki dodać do ugotowanej zupy.Doprawić zupę do smaku
solą i
czarnym pieprzem.Można podać z kleksem kwaśnej
śmietany oraz posypać
natką pietruszki.