ßßß
500 g kiszonej kapusty(najlepiej takiej z dodatkiem marchewki)600 g ziemniaków1 duża cebula2 łyżki olejulistek laurowyziele angielskie - 2-3 ziarna1/2 łyżeczki kminku mielonegoczarny pieprz i sól - do smaku.ew. łyżka masłaKapustę odcisnąć z soku i bardzo drobno posiekać. Cebulę obrać i posiekać.W garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Dodać kiszoną kapustę, listek laurowy, ziele angielskie i kminek. Wymieszać.Zalać wrzącą wodą na tyle, by zakryła kapustę, nie więcej. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka, a woda odparuje. Nie dopuścić jednakże do przypalenia, w razie potrzeby podlewając trochę wody.Kiedy kapusta się gotuje, obrać ziemniaki, umyć, i pokroić w mniejsze kawałki. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości.Kapusta i ziemniaki będą gotowe mniej więcej jednocześnie.Ziemniaki odcedzić, przełożyć do dużej miski i ugnieść lub przepuścić przez praskę. Dodać uduszoną kapustę (bez wody, jeśli jakaś jeszcze została, oraz bez listka i ziela). Wymieszać razem, dodając łyżkę masła i sól oraz pieprz do smaku.Ja trochę kapusty odłożyłam do dekoracji ziemniaków już na talerzu.