Wykonanie
To niesamowite, jak często połączenie dwóch smacznych potraw
daje trzecią - jeszcze smaczniejszą. Tak jest i w tym przypadku. Połączenie
ziemniaków z
kiszoną kapustą wywodzi się z kuchni śląskiej. Znalezione przeze mnie nazwy tego dania to: pańćkraut, kartofelkraut, ciapkraut, ciapkapusta , ciaperkapusta, ciaperkraut, ciaprówa, pańczkraut, klaplastra, pańciówa, ciamciówa.Tak podane
ziemniaki doskonale pasują do wszystkich rodzajów
mięs pieczonych, do pieczonego
kurczaka , do wszelkich
mies duszonych (jak np. gulasze i
bitki), do kotletów - zarówno
schabowych, jak i mielonych, a nawet do
kiełbasy na gorąco. Podane ze
zsiadłym mlekiem stanową smaczny i pożywny samodzielny posiłek. Nazw jest wiele, a pyszne danie - jedno. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś wątpliwości, a lubi
kartofle oraz
kiszoną kapustę - niech się ich pozbędzie i ROBI! Tak podane
ziemniaki urozmaicą zarówno codzienny, jak i świąteczny obiad.Przepis z książki Elżbiety Łabońskiej "Śląska kucharka doskonała".
500 g
kiszonej kapusty(najlepiej takiej z dodatkiem
marchewki)600 g
ziemniaków1 duża
cebula2 łyżki
olejulistek laurowyziele angielskie - 2-3 ziarna1/2 łyżeczki
kminku mielonego
czarny pieprz i
sól - do smaku.ew. łyżka
masłaKapustę odcisnąć z soku i bardzo drobno posiekać.
Cebulę obrać i posiekać.W garnku rozgrzać
olej, zeszklić
cebulę. Dodać
kiszoną kapustę,
listek laurowy,
ziele angielskie i
kminek. Wymieszać.Zalać wrzącą
wodą na tyle, by zakryła
kapustę, nie więcej. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, aż
kapusta będzie miękka, a
woda odparuje. Nie dopuścić jednakże do przypalenia, w razie potrzeby podlewając trochę
wody.Kiedy
kapusta się gotuje, obrać
ziemniaki, umyć, i pokroić w mniejsze kawałki. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
Kapusta i
ziemniaki będą gotowe mniej więcej jednocześnie.
Ziemniaki odcedzić, przełożyć do dużej miski i ugnieść lub przepuścić przez praskę. Dodać uduszoną
kapustę (bez
wody, jeśli jakaś jeszcze została, oraz bez listka i ziela). Wymieszać razem, dodając łyżkę
masła i
sól oraz
pieprz do smaku.Ja trochę
kapusty odłożyłam do dekoracji
ziemniaków już na talerzu.