ßßß Cookit - przepis na Ziemniaki z kiszoną kapustą - Kartofelkraut

Ziemniaki z kiszoną kapustą - Kartofelkraut

nazwa

Wykonanie

To niesamowite, jak często połączenie dwóch smacznych potraw daje trzecią - jeszcze smaczniejszą. Tak jest i w tym przypadku. Połączenie ziemniaków z kiszoną kapustą wywodzi się z kuchni śląskiej. Znalezione przeze mnie nazwy tego dania to: pańćkraut, kartofelkraut, ciapkraut, ciapkapusta , ciaperkapusta, ciaperkraut, ciaprówa, pańczkraut, klaplastra, pańciówa, ciamciówa.
Tak podane ziemniaki doskonale pasują do wszystkich rodzajów mięs pieczonych, do pieczonego kurczaka , do wszelkich mies duszonych (jak np. gulasze i bitki), do kotletów - zarówno schabowych, jak i mielonych, a nawet do kiełbasy na gorąco. Podane ze zsiadłym mlekiem stanową smaczny i pożywny samodzielny posiłek. Nazw jest wiele, a pyszne danie - jedno. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś wątpliwości, a lubi kartofle oraz kiszoną kapustę - niech się ich pozbędzie i ROBI! Tak podane ziemniaki urozmaicą zarówno codzienny, jak i świąteczny obiad.
Przepis z książki Elżbiety Łabońskiej "Śląska kucharka doskonała".
500 g kiszonej kapusty(najlepiej takiej z dodatkiem marchewki)
600 g ziemniaków
1 duża cebula
2 łyżki oleju
listek laurowy
ziele angielskie - 2-3 ziarna
1/2 łyżeczki kminku mielonego
czarny pieprz i sól - do smaku.
ew. łyżka masła
Kapustę odcisnąć z soku i bardzo drobno posiekać. Cebulę obrać i posiekać.
W garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Dodać kiszoną kapustę, listek laurowy, ziele angielskie i kminek. Wymieszać.
Zalać wrzącą wodą na tyle, by zakryła kapustę, nie więcej. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka, a woda odparuje. Nie dopuścić jednakże do przypalenia, w razie potrzeby podlewając trochę wody.
Kiedy kapusta się gotuje, obrać ziemniaki, umyć, i pokroić w mniejsze kawałki. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
Kapusta i ziemniaki będą gotowe mniej więcej jednocześnie.
Ziemniaki odcedzić, przełożyć do dużej miski i ugnieść lub przepuścić przez praskę. Dodać uduszoną kapustę (bez wody, jeśli jakaś jeszcze została, oraz bez listka i ziela). Wymieszać razem, dodając łyżkę masła i sól oraz pieprz do smaku.
Ja trochę kapusty odłożyłam do dekoracji ziemniaków już na talerzu.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2011/04/Ziemniaki-z-kiszona-kapusta-Kartofelkraut.html