ßßß Cookit - przepis na Farsz do pierogów z grochem i kapustą- świąteczny

Farsz do pierogów z grochem i kapustą- świąteczny

nazwa

Wykonanie

Pyszna alternatywa dla osób nie jadających grzybów :), pierogi pyszne i warte wypróbowania. Ja już zakończyłam maraton pierogowy nadchodzi czas maratonu ciasteczkowego. Pierogi zamrożone i czekają na swój dzień. Polepiłam sobie w tym roku troszkę bo zrobiłam 3 wersje i dodatkowo uszka :).
Składniki :
Ciasto - wg. przepisu podanego tu lub własnej wersji :)
Farsz:
1 szklanka grochu
60 dag kapusty kiszonej
2 małe cebule
łyżka masła
listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
świeżo mielony czarny pieprz
sól
kminek
cukier
Opis wykonania:
Groch płuczemy, zalewamy przegotowana wodą i pozostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy w wodzie w której się moczył, aż groch będzie miękki, odcedzamy i rozdrabniamy blenderem.
Kapustę odciskamy, kroimy drobno i zalewamy szklanką wody i zagotowujemy.
Cebulę kroimy w drobna kostkę, szklimy na maśle i dodajemy do gotującej się już kapusty. Dokładamy listek, ziele i kminek. Gotujemy aż kapusta będzie miękka i woda całkowicie się wygotuje. Na samym końcu doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie cukrem( nie zapomnijcie wyciągnąć ziarenek ziela i listka laurowego). Kapustę mieszamy z grochem w razie potrzeby doprawiamy, farsz nie może być mdły. Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku około 3 minuty od wypłynięcia.
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/12/farsz-do-pierogow-z-grochem-i-kapusta.html