ßßß
Składniki :Ciasto - wg. przepisu podanego tu lub własnej wersji :)Farsz:1 szklanka grochu60 dag kapusty kiszonej2 małe cebulełyżka masłalistek laurowy3 ziarenka ziela angielskiegoświeżo mielony czarny pieprzsólkminekcukierOpis wykonania:Groch płuczemy, zalewamy przegotowana wodą i pozostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy w wodzie w której się moczył, aż groch będzie miękki, odcedzamy i rozdrabniamy blenderem.Kapustę odciskamy, kroimy drobno i zalewamy szklanką wody i zagotowujemy.Cebulę kroimy w drobna kostkę, szklimy na maśle i dodajemy do gotującej się już kapusty. Dokładamy listek, ziele i kminek. Gotujemy aż kapusta będzie miękka i woda całkowicie się wygotuje. Na samym końcu doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie cukrem( nie zapomnijcie wyciągnąć ziarenek ziela i listka laurowego). Kapustę mieszamy z grochem w razie potrzeby doprawiamy, farsz nie może być mdły. Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku około 3 minuty od wypłynięcia.
