Wykonanie
Pyszna alternatywa dla osób nie jadających
grzybów :), pierogi pyszne i warte wypróbowania. Ja już zakończyłam maraton pierogowy nadchodzi czas maratonu
ciasteczkowego. Pierogi zamrożone i czekają na swój dzień. Polepiłam sobie w tym roku troszkę bo zrobiłam 3 wersje i dodatkowo uszka :).

Składniki :Ciasto - wg. przepisu podanego tu lub własnej wersji :)Farsz:1 szklanka
grochu60 dag
kapusty kiszonej2 małe
cebulełyżka
masłalistek laurowy3 ziarenka
ziela angielskiegoświeżo mielony
czarny pieprzsólkminekcukierOpis wykonania:
Groch płuczemy, zalewamy przegotowana
wodą i pozostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy w wodzie w której się moczył, aż
groch będzie miękki, odcedzamy i rozdrabniamy blenderem.
Kapustę odciskamy, kroimy drobno i zalewamy szklanką
wody i zagotowujemy.
Cebulę kroimy w drobna kostkę, szklimy na
maśle i dodajemy do gotującej się już
kapusty. Dokładamy listek, ziele i
kminek. Gotujemy aż
kapusta będzie miękka i
woda całkowicie się wygotuje. Na samym końcu doprawiamy
solą i
pieprzem, ewentualnie
cukrem( nie zapomnijcie wyciągnąć ziarenek ziela i
listka laurowego).
Kapustę mieszamy z
grochem w razie potrzeby doprawiamy, farsz nie może być mdły. Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku około 3 minuty od wypłynięcia.

