Wykonanie
Dzisiaj pomysł na szaszłyki wieprzowe które chętnie zjadają dzieci,są miękkie i smaczne a samo ich przygotowanie szybkie.

SKŁADNIKI : na 6 szaszłyków0,5 kg
mięsa mielonego z
szynki1 posiekana
cebula w drobną kostkę1/2 pęczka pociętej
natki pietruszki1 łyżka
soku z cytryny1 zmiażdżony ząbek
czosnkupieprz,
sól,
słodka papryka1
jajko100 g
bułko tartejMięso przekładamy do miski,dodajemy wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Mięso nabijamy(formując je w ręku) na patyki do szaszłyków.Podpiekamy z każdej strony na palni teflonowej(bez dodatku tłuszczu ) aż ładnie się zarumienią,następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego,pieczemy w piekarniku w 180 *C przez 10 minut.Szaszłyki można śmiało piec na grillu na tacce aluminiowej.SURÓWKA :1/2 główki
młodej kapusty1
marchew2 łyżki
oliwy1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka
cukrusól,
pieprz ziołowy4 łyżeczki
wodyKapustę i
marchew drobno szatkujemy.Z
oliwy,
wody,
soku z cytryny i przypraw robimy
sos winegret dokładnie go mieszając.Polewamy
kapustę winegretem,mieszamy.Surówka powinna się przegryźć w ciągu godziny.SOS :1
jogurt naturalnysól,
cukier,
sok z cytrynyDo
jogurtu dodajemy sok ( do smaku)
przyprawy i mieszamy.Na talerz wykładamy surówkę,szaszłyki układamy na surówce.Podajemy z
jogurtem.Smacznego!