Wykonanie
Oto zdrowsza alternatywa dla
mięsnych kotletów lub po prostu dodatek do obiadu. Kotlety jajeczne z
marchewką wyszły naprawdę pyszne i pomimo mojej sympatii do
mięsa i
mięsnych dań, muszę je pochwalić. :-) A czym posypane są kotlety? To czipsy z
pietruszki, które upiekły się obok nich. Ich smak to duże, pozytywne zaskoczenie, bo
pietruszkę w zupie omijam szerokim łukiem. ;-)
2 duże
marchewki1 średnia
cebula4
jajka2 ząbki
czosnku.1/3 szklanki
bułki tartejsólpieprz ziołowy1.
Marchewki myjemy i w całości gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W tym samym czasie gotujemy 3
jajka na twardo (1 zostawiamy surowe).2. Ugotowaną
marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy blenderem lub przeciskamy przez praskę. To samo robimy z
jajkami.3. Masę mieszamy, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek. Wbijamy
jajko, dodajemy
bułkę tartą.4. Formujemy kotleciki (u mnie z pomocą obręczy) i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.