ßßß Cookit - przepis na Kotlety jajeczne z marchewką

Kotlety jajeczne z marchewką

nazwa

Wykonanie

Oto zdrowsza alternatywa dla mięsnych kotletów lub po prostu dodatek do obiadu. Kotlety jajeczne z marchewką wyszły naprawdę pyszne i pomimo mojej sympatii do mięsa i mięsnych dań, muszę je pochwalić. :-) A czym posypane są kotlety? To czipsy z pietruszki, które upiekły się obok nich. Ich smak to duże, pozytywne zaskoczenie, bo pietruszkę w zupie omijam szerokim łukiem. ;-)
2 duże marchewki
1 średnia cebula
4 jajka
2 ząbki czosnku.
1/3 szklanki bułki tartej
sól
pieprz ziołowy
1. Marchewki myjemy i w całości gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W tym samym czasie gotujemy 3 jajka na twardo (1 zostawiamy surowe).
2. Ugotowaną marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy blenderem lub przeciskamy przez praskę. To samo robimy z jajkami.
3. Masę mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą.
4. Formujemy kotleciki (u mnie z pomocą obręczy) i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/05/kotlety-jajeczne-z-marchewka.html