Wykonanie
Tradycyjny rosół z
kurczaka, gotowany z dużą ilością warzyw. Podany z
makaronem i dodatkowo podpieczonym
mięsem, Przeważnie podaję to pyszne danie w niedzielę. Polecam.

SKŁADNIKI :Cały
kurczak, bez piersi2-3 litry
wodywłoszczyzna ( 3
marchewki, 1
pietruszka, kawałek
selera,mały
por, 1
cebula)1
liść laurowy, 2
ziela angielskie, kilka kulek
pieprzugałązka
lubczykunatka pietruszkisól,
pieprz mielony do smaku
magi ( niekoniecznie do smaku)
olej do podpieczenia
mięsa +
papryka słodka w proszku250 g
makaronuPRZYGOTOWANIE :
Kurczaka myjemy, porcjujemy,
cebulę obieramy i opalamy nad ogniem.
Wodę zagotowujemy w garnku, dodajemy ostrożnie
mięso,
liść laurowy, ziele i
pieprz. Gotujemy około 30 minut. Następnie dodajemy obraną
włoszczyznę,
por i
lubczyk. Doprawiamy rosół do smaku
solą i
pieprzem. Dalej gotujemy aż warzywa będą miękkie.
Mięso wyciągamy łyżką cedzakową a zupę doprawiamy i posypujemy
natką pietruszki.Ostudzonego
kurczaka doprawiamy
papryką i
solą. Podpiekamy kawałki
kurczaka na
oleju na złoto.
Makaron gotujemy, odcedzamy.Rosół podajemy z porcją
makaronu, pokrojoną
marchewką i kawałkiem
pieczonego mięsa. Smacznego.

