Wykonanie
Pewnie każdy z nas ma swój sprawdzony sposób na przygotowanie idealnego rosołu. Jest to danie, które pochłania dużo czasu, ale warto czekać na coś co
daje nam dużą przyjemność.Rosół zazwyczaj bywa przygotowywany z drobiu, ale zdarza się również, że robi się go z
wołowiny czy
baraniny. Dodanie do niego warzyw n adaje tej potrawie niesamowity smak i aromat.Składniki:-
kurczak ok 1 kg- 3 litry
wody- 3
marchewki- 2
pietruszki-
seler- kawałek
pora-
cebula- kilka ziaren
ziela angielskiego-
liście laurowe-
pieprz-
sól-
kostka rosołowa-
natka pietruszki- ugotowany
makaronPrzygotowanie:Do garnka wlewamy
wodę i wkładamy
kurczaka, pokrojonego na mniejsze części (oczywiście wcześniej go myjemy i odkrawamy piersi). Stawiamy na gazie i gotujemy na wolnym ogniu. Gdy zaczną wypływać "szumowiny" zbieramy je łyżką lub chochelką. Kiedy "szumowiny przestaną już wypływać wrzucamy wcześniej opaloną
cebulę,
marchewkę,
pietruszkę,
seler,
por,
liście laurowe oraz
ziele angielskie. Kiedy rosół zacznie się gotować dodajmy
pieprz oraz
kostkę rosołową. Gotujemy na małym ogniu przez około godzinę.Podajemy z
makaronem i
natką pietruszki.