Wykonanie
PDF

Zbliżają się święta - czas rodzinnych uczt przy suto zastawionych stołach, oraz Sylwester - czas zabaw i hucznego witania nowego roku. Jak
pisałam przy naszej "kacówce" najlepszym sposobem na zapobiegnięcie kaca jest tłusty domowy rosół. Posiada on też inne właściwości, takie jak rozgrzewanie przy przeziębieniu. Jest także jednym z najpopularniejszych dań na naszych stołach. Tylko jak zrobić idealny rosół? Bardzo łatwo. Potrzebujemy jedynie odpowiednio dobranych składników, czasu i wprawnej ręki.Potrzebne będą:
kura (jeśli nie możemy zdobyć wiejskiej
kury wybieramy tłustą porcję rosołową z
kurczaka - najlepiej z kupra)
włoszczyzna ( 2
marchewki,
pietruszka, kawałek
selera,
por,
cebula)
sól,
pieprz ziarnisty,
ziele angielskie,
liść laurowy,odrobina
kurkumy lub
curryPrzygotowanie:1.
Kurę lub
kurczaka dokładnie myjemy, i wkładamy w zimną
wodę, wstawiamy na średni ogień.2. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze porcje, dodajemy do
wywaru, wrzucamy tam też
ziele angielskie,
liść laurowy oraz
pieprz.3. Czekamy aż zacznie wrzeć i zmniejszamy ogień na mały, zbieramy z
wywaru szumowiny (to co pływa na wierzchu) inaczej rosół będzie mętny.4. Dopiero teraz solimy oraz dodajemy
kurkumę (lub
curry) by rosół był bardziej żółty.5. Obraną
cebulę nabijamy na widelec i opalamy nad ogniem aż skórka się zwęgli (jeżeli nie mamy żadnego palnika, nawet kuchenki gazowej, wkładamy ją do piekarnika nastawionego na opiekanie na 20 - 30 minut) i wrzucamy do rosołu.6. Gotujemy go na bardzo małym ogniu co najmniej godzinę lub dwie uzupełniając wygotowaną
wodę wrzątkiem.7. Przed podaniem próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.8. Podajemy ze świeżo ugotowanym drobnym
makaronem posypując
natką pietruszki i
lubczykiem.SMACZNEGO!!!PDF