Wykonanie


Składniki na 8 porcji:Pulpety:700 g zmielonej
szynki wieprzowejbiała część
pora1
cebula2
łodygi selera naciowego2 ząbki
czosnkuczubata łyżeczka
soli1 łyżeczka
pieprzu ziołowego lub pół łyżeczki utartego w moździerzu
kminku2 łyżki
bułki tartej1
jajkoSos:2 puszki
pomidorów50 ml półsłodkiego,
białego wina50 ml
śmietany kremówki (30%)2 ząbki
czosnkułyżeczka
cukrułyżeczka
soli2 łyżki
octu z
białego winaDodatkowo:biała część
pora, drobno pokrojona1
cebula, w kostkępęczek
kopru, posiekany (odłożyć łyżkę do dekoracji)główka
młodej kapusty, poszatkowanagarść listków z
selera naciowego, pocięte4 łyżki
oliwy z oliweksól morskaZmielić
mięso razem z
cebulą,
porem,
selerem i
czosnkiem. Dodać
przyprawy,
bułkę tartą,
jajko i wyrobić, ręcznie,
mięsną masę. Odstawić na minimum godzinę. Po tym czasie rozgrzać 2 łyżki
oliwy i formując pulpety wielkości
orzecha włoskiego obsmażyć
mięso z dwóch stron. W dużym, żeliwnym garnku lub garnku z grubym dnem, rozgrzać 2 łyżki
oliwy i usmażyć
por,
cebulę i listki
selera. Odłożyć połowę usmażonych warzyw.

W garnku układać warstwami:- smażone warzywa,- pulpety,- połowę poszatkowanej
kapusty,- połowę
kopru- posolić- powtórzyć warstwy.Dusić (5 na płycie) pół godziny. W tym czasie przygotować sos. Zmiksować
pomidory z
czosnkiem i
solą. Dodać pozostałe składniki i zalać zawartość garnka. Dusić przez kolejną godzinę. Gotowe danie podałam z młodymi
ziemniakami posypane
koprem.