Wykonanie
To jedno z moich ulubionych dań. Sprawdza się w każdej sytuacji i pasuje na wieleokazji. Na co dzień, kiedy robię tą pieczeń do
pieczywa nie dodaję
wina ale kiedy przyrządzam ją na święta lub jako przekąskę na imprezę troszkę zakrapiam żeby podkreślić jej walory smakowe. Na gorąco wybornie smakuje z
sosem pieczarkowo-
tymiankowym a na zimno jako przystawka doskonale komponuje się z
sosem pomidorowo-
paprykowym.

Ilość porcji – 10-12Czas wykonania – 110 min.Stopień trudności – łatwySkładniki:400 g
szynki wieprzowej1
cebula¼ szklanki
białego wina1
jajko2 ząbki
czosnku3 duże
pory (białe części)1½ łyżki
bułki tartej1 łyżka
masła½ łyżeczki
ziół prowansalskichsólpieprzSposób wykonania:
pory przekrawamy wzdłuż, myjemy i kroimy,
cebulę kroimy w kosteczkę, na patelni roztapiamy
masło, wrzucamy
cebulę i
por, podsmażamy około 3 min. mieszając, następnie podlewamy
winem i dusimy pod przykryciem do miękkości, pod koniec duszenia odparowujemy cały płyn, odstawiamy do przestygniecia,
mięso kroimy w dużą kostkę i mielimy razem z
czosnkiemdo zmielonego
mięsa dodajemy,
por z
cebulką,
bułkę tartą, całe
jajko,
ziołaprowansalskie, doprawiamy
pieprzem i
solącałość mieszamy- wyrabiamy ( najlepiej ręką ) na jednolitą masętak przygotowaną masę przekładamy do formy (keksówki) wysmarowanej tłuszczem i pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190˚Cpo upieczeniu pozostawiamy do przestygnięcia i dopiero wtedy wyjmujemy z formypieczeń podajemy pokrojoną w plastry na zimno lub ciepło.Inne propozycje:Pieczeń z
cukinią i
suszonymi pomidoramiPieczeń z nutą włoskich smaków