Wykonanie

Smaczna i pożywna
sałatka z
fasoli ,
kopru włoskiego z dodatkiem
selera naciowego i
pora to doskonałe połączenie wartościowych składników.
Fasola to bogactwo
białka roślinnego i
soli mineralnych , zawiera również witaminy i bardzo ważny w naszym pożywieniu błonnik. Przygotowując potrawy z
fasolą należy pamiętać o dodatku odpowiednich
ziół i przypraw , które ułatwiają trawienie . Doskonale sprawdza się np. zestawienie
fasoli w
sałatce z fenkułem /
koprem włoskim/ z dodatkiem
kminu rzymskiego,
koperku ,
papryczki chilli i
pieprzu ziołowego .Składniki: /2 porcje/

3/4 szklanki ugotowanej
białej fasoli1 fenkuł/
koper włoski/ i jego zielona część do dekoracjimały kawałek
pora /biała część/mały kawałek
selera naciowego2-3 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
octu jabłkowego1/2 łyżeczki
kminu rzymskiego1/2 łyżeczki
suszonego koperkupapryczka chilli/do smaku/1/4 łyżeczki
pieprzu ziołowegosól do smakukilka listków zielonej sałatkiWykonanie:-Ugotowaną
fasolę umieścić w misce.-Dokładnie umyć
pora, obrać
koper,
seler i pokroić w cienkie paseczki.-Warzywa połączyć w misce.-Dodać umytą, osuszona
sałatkę.-Całość posypać ziołowymi
przyprawami, dodać odrobinę pokrojonej papryczki.-Tuż przed podaniem doprawić do smaku
solą, skropić
oliwą,
octem i delikatnie wymieszać.
