ßßß Cookit - przepis na Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

nazwa

Wykonanie

Barszcz ukraiński to słodko-kwaśna zupa pełna warzyw. Dzięki dodatkowi fasoli jest bardzo sycąca i szczególnie polecana na zimne dni takie jak dziś.
Kiedyś barszczyk ukraiński znałam jako niezbyt smaczną zupę z mrożonki. Postanowiłam spróbować jak będzie smakować w wersji domowej, jednak trochę zniechęcała mnie bardzo długa lista składników. Byłam przekonana, że zupa jest bardzo pracochłonna, a ja lubię szybkie gotowanie. Nie było tak źle jak sądziłam, w gotowanie traw ok. 25 minut, a zupa okazała się przepyszna!. I kiedy przychodzi mi na nią ochota, a nie mam gotowanej fasoli, to używam fasoli z puszki, gdy nie mam kwasu z buraków, to używam koncentratu barszczu.
Kto jeszcze nie próbował barszczu ukraińskiego, niech ugotuję go choć raz. Każdy, kto spróbował zupy wg tego przepisu, bardzo ją chwalił.
Składniki:
3 ziemniaki
2 marchewki
2 małe buraczki
1 duża pietruszka
kawałek selera
1/3 pora
1 szklanka ugotowanej białej fasoli lub puszka fasoli
1 garść drobno pokrojonej białej kapusty
1/2 garści pokrojonej kapusty kiszonej
2 liście laurowe
1 - 2 łyżki oleju
1 litr mocnego bulionu wołowego
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 szklanki kwasu z buraków lub kilka łyżek koncentratu barszczu czerwonego
2 ząbki czosnku
woda
sól, pieprz do smaku
2-3 łyżki śmietany do zupy
kilka gałązek natki pietruszki
kilka gałązek kopru
gęsta śmietana do dekoracji
Przygotowanie:
Warzywa pokroić w kostkę, kapusty poszatkować, przesmażyć na oleju w garnku, w którym będzie gotowana zupa.
Pod koniec przesmażania dodać koncentrat pomidorowy, smażyć jeszcze 1 minutę.
Dolać wodę, w ilości takiej aby zakryła warzywa, posolić, dodać liście laurowe .
Warzywa gotować do miękkości pod przykryciem.
Następnie do ugotowanych warzyw, dodać bulion wołowy, ugotowaną fasolę, kwas z buraków, cukier . Gotować jeszcze 10 minut.
Po tym czasie należy zupę przyprawić solą i pieprzem .
Dodać w całości gałązki natki pietruszki i kopru i lekko zmiażdżone ząbki czosnku .
Dodać śmietanę, gotować jeszcze 2 minuty.
Podając barszcz, dekorować go kleksem gęstej śmietany .
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2013/12/barszcz-ukrainski.html