Wykonanie
Barszcz ukraiński to słodko-kwaśna zupa pełna warzyw. Dzięki dodatkowi
fasoli jest bardzo sycąca i szczególnie polecana na zimne dni takie jak dziś.Kiedyś barszczyk ukraiński znałam jako niezbyt smaczną zupę z mrożonki. Postanowiłam spróbować jak będzie smakować w wersji domowej, jednak trochę zniechęcała mnie bardzo długa lista składników. Byłam przekonana, że zupa jest bardzo pracochłonna, a ja lubię szybkie gotowanie. Nie było tak źle jak sądziłam, w gotowanie traw ok. 25 minut, a zupa okazała się przepyszna!. I kiedy przychodzi mi na nią ochota, a nie mam gotowanej
fasoli, to używam
fasoli z puszki, gdy nie mam kwasu z
buraków, to używam koncentratu barszczu.Kto jeszcze nie próbował barszczu ukraińskiego, niech ugotuję go choć raz. Każdy, kto spróbował zupy wg tego przepisu, bardzo ją chwalił.


Składniki:3
ziemniaki2
marchewki2 małe
buraczki1 duża
pietruszkakawałek
selera1/3
pora1 szklanka ugotowanej
białej fasoli lub puszka
fasoli1 garść drobno pokrojonej
białej kapusty1/2 garści pokrojonej
kapusty kiszonej2
liście laurowe1 - 2 łyżki
oleju1 litr mocnego
bulionu wołowego1 łyżka
cukru trzcinowego1 łyżka
koncentratu pomidorowego2 szklanki kwasu z
buraków lub kilka łyżek koncentratu barszczu czerwonego2 ząbki
czosnkuwodasól,
pieprz do smaku2-3 łyżki
śmietany do zupykilka gałązek
natki pietruszkikilka gałązek
koprugęsta
śmietana do dekoracjiPrzygotowanie:Warzywa pokroić w kostkę,
kapusty poszatkować, przesmażyć na
oleju w garnku, w którym będzie gotowana zupa.Pod koniec przesmażania dodać
koncentrat pomidorowy, smażyć jeszcze 1 minutę.Dolać
wodę, w ilości takiej aby zakryła warzywa, posolić, dodać
liście laurowe .Warzywa gotować do miękkości pod przykryciem.Następnie do ugotowanych warzyw, dodać
bulion wołowy, ugotowaną
fasolę, kwas z
buraków,
cukier . Gotować jeszcze 10 minut.Po tym czasie należy zupę przyprawić
solą i
pieprzem .Dodać w całości gałązki
natki pietruszki i
kopru i lekko zmiażdżone ząbki
czosnku .Dodać
śmietanę, gotować jeszcze 2 minuty.Podając barszcz, dekorować go kleksem gęstej
śmietany .Smacznego