Wykonanie
Na blogach przed Wielkanocą mnóstwo przepisów na
żurki,zakwasy na żur,barszcze białe,a u mnie dla odmiany barszcz czerwony:) Pyszny,pożywny,bo pełny najróżniejszych dodatków,a w dodatku zdrowy,bo ze świeżych
buraków.Warzywo to zawiera wiele witamin z grupy B,betacyjany pełniące ważną role w profilaktyce nowotworowej.Poza tym jest polecany po chemioterapii,w anemii,wspomaga pracę wątroby.Lista zalet jest dluga,co bardzo zachęca mnie do częstszego sięgania po
buraczki czerwone.

50 dkg
buraczków1 puszka
białej fasolki1
marchew1 mała
pietruszkapół
porakawałek
selera20 dkg
białej kapusty3 średnie
ziemniaki10 dkg
fasolki szparagowej - ja dałam sporą garść mrożonej1,5 l
bulionu warzywnego lub
wodyłyżka
koncentratu pomidorowego2 ząbki
czosnku1/3 szkl.
mleka do którego dodaję 1 łyżkę
mąki1/2 szkl.
śmietanysól,
pieprz,
cukier do smaku,ja dałam 1 łyżeczkę,
sok z cytrynyjajka ugotowane na twardo-ilość zależy od tego,dla ilu osób przygotowujemy barszcz(z podanej porcji otrzymamy jakieś 4 porcje barszczu)
natka pietruszki do posypania na talerzu - opcjonalnie,ja tym razem pominęłamWarzywa wraz z
buraczkami oczyszczam i ścieram na grubej tarce.Zalewam je bulionem/wodą i gotuję.Następnie dodaję
fasolkę szparagową,poszatkowaną drobno
kapustę i pokrojonego w półplasterki
pora,chwilę gotuję.Dorzucam pokrojone w kostkę
ziemniaki,a gdy są już miękkie dodaję
białą fasolkę,koncentrat,
mąkę z
mlekiem,
sok z cytryny,doprawiam
solą,
pieprzem,
cukrem oraz rozgniecionymi ząbkami
czosnku,podprawiam
śmietaną i barszcz gotowy.Na talerzu dodaję
jajko pokrojone w ćwiartki.Smacznego!!! przepis z "Encyklopedii sztuki kulinarnej"