ßßß
wegański, bezglutenowy( 2 małe rolady lub 1 duża)masa makowa:- 500 g domowej masy makowej --> jak zrobić domową masę makową- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanejKaszę jaglaną przekładam do miski, dodaję 2 łyżki masy makowej i całość blenduję.Do masy dodaję pozostałą masę makową i siemię lniane. Całość dokładnie mieszam.Jeśli masa makowa jest za mało słodka - dosładzam wedle uznania .ciasto:- 250 g mąki migdałowej / migdały zmielone na mąkę- 200 g mąki gryczanej- 6 łyżek mielonego lnu- 3 łyżki oleju kokosowego- 4 łyżeczki kamienia winnego / bezglutenowego proszku do pieczenia- 2 łyżeczki sody oczyszczonej- 2 łyżki octu winnego- 300 g mleka roślinnego- 1 łyka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego / ziarenka z 1 laski wanilii- kilka kropel ekstraktu migdałowego- 1 łyżka mielonego cynamonu- 1-2 łyżki amaretto / rumu- 2 łyżki soku pomarańczowego- 100-120 g syropu klonowego / syropu z agawy / mioduW misce mieszam mąki, len mielony, kamień winny, sodę oczyszczoną i cynamon.W drugie, większej misce mieszam: rozpuszczony olej kokosowy, syrop klonowy, sok pomarańczowy, amaretto, pastę waniliową, ekstrakt migdałowy, syrop klonowy, ocet i mleko.Do mokrych składników dodaję suche i zagniatam ciasto.Przekładam ciasto na oprószoną mąką gryczaną stolnicę i za pomocą wałka formuję prostokąt o dł. 40 cm i szerokości ok. 33 lub 2 prostokąty o długości 30 i szerokości ok. 25*.Na ciasto wykładam i rozprowadzam masę makową, zostawiając ok. 2 cm od brzegu. Zwijam jak roladę, a końce mocno sklejam, i jeśli to możliwe podkładam pod spód.Przekładam uformowany makowiec/makowce na papier do pieczenia. Zawijam dwukrotnie, niezbyt ciasno (zostawiam ok. 1 cm luzu - nie więcej!).Makowca/makowce wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 1 h i 10 min - termoobieg.Upieczonemu makowcu daję ostygnąć, gdyż świeży może się rozpadać. Najlepszy jest na następny dzień. Można go podawać saute lub tak, jak ja zrobiłam, polany polewą czekoladową i posypany płatkami migdałów.polewa czekoladowa:- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g) - min. 70 % kakao- 120-150 g mleka roślinnego- szczypta cynamonu- do posypania: płatki migdałoweCzekoladę wraz z połową mleka umieszczam w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się rozpuści, dodaję cynamon i mieszam dokładnie, tak by uzyskać jednolitą, lśniącą masę.Cały czas mieszając dodaję pozostałe mleko, tyle by uzyskać konsystencję gęstej polewy.Za pomocą łyżki, wykładam polewę na ostudzony makowiec/makowce i posypuję płatkami migdałowymi.Gotowy makowiec odkładam w chłodne miejsce, na ok. 1-2 h, aby czekolada stężała.Smacznego!