ßßß
Składniki:masa makowa500g suchego maku100g rodzyneksok z 1/2 pomarańczy3 łyżeczki ekstraktu migdałowego2 łyżki rumu1 łyżka oleju kokosowego1 łyżeczka cynamonu100g drobno posiekanych orzechów włoskich100g płatków migdałowychskórka pomarańczowa z 1 sparzonej pomarańczy100g pokrojonych suszonych śliwek6 łyżek miodu3 łyżki mielonego siemienia lnianego1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanejciasto250g mąki migdałowej200g mąki gryczanej6 łyżek mielonego siemienia lnianego3 łyżki oleju kokosowego4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia2 łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżki octu winnego300g mleka roślinnegoziarenka z 1 laski waniliikilka kropel ekstraktu migdałowego1 łyżka mielonego cynamonu2 łyżki rumu2 łyżki soku pomarańczowego100g miodu
Sposób przygotowania:Mak zalej wrzącą wodą - tak, by go nią przykryć. Przykryj i zostaw na noc. Rano odlej nadmiar wody i zmiel dwukrotnie. Do powstałej masy dodaj pozostałe składniki.Kaszę jaglaną wymieszaj z 2 łyżkami masy makowej i zblenduj. Dodaj siemię lniane i pozostałą masę makową. Dokładnie wymieszaj. Możesz dosłodzić miodem.W misce wymieszaj mąki, siemię, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. W drugiej rozpuszczony olej kokosowy, miód, sok, ekstrakt migdałowy, ocet, mleko i ziarenka wanilii.Do mokrych składników dodaj suche, wymieszaj i zagnieć ciasto. Przełóż je na stolnicę oprószoną mąką gryczaną i za pomocą wałka uformuj prostokąt o długości 40 cm i szerokości ok. 25 cm.Na ciasto wyłóż i rozprowadź masę makową zostawiając 2 cm od brzegu. Zwiń roladę, a końce mocno sklej. Przełóż makowca na papier do pieczenia i zawiń dwukrotnie pozostawiając ok. 1 cm luzu.Makowiec piecz w 160 st. z termoobiegiem ok. 60-70 minut. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia. Najlepiej się kroi wychłodzony w lodówce.