Wykonanie

Zapiekanka w sam raz dla osób lubiących gołąbki. Miały być gołąbki bez zawijania, a wyszła zapiekanka gołąbkowa. Przesadziłam z ilością produktów i najzwyczajniej w świecie nie chciało mi się zajmować dwóch form do zapiekania, więc wszystko wymieszałam z sosem i zapiekłam w jednej.
Powiem, że nie spodziewałam się takiego efektu - zapiekanka świetnie smakuje zaraz po upieczeniu, jak również na drugi dzień podgrzana.

Składniki:(na dużą formę o wymiarach 34 cm x 25 , 5 cm x 7 cm)1/2 główki
białej kapusty (około 1 kg)1 kg
mięsa mielonego (u mnie mielona
łopatka wieprzowa)3/4 szklanki suchego
ryżu (u mnie
ryż basmati)2 średnie
marchewki2
cebule2 - 3 ząbki
czosnku1 puszka krojonych
pomidorów (u mnie z
bazylią i
oregano)5 łyżek koncentratu lub
przecieru pomidorowego3
jajka2 - 3 łyżki
mąki pszennej lub żytniej (może być razowa)2 1/2 szklanki
wody2 łyżki
majeranku1 łyżeczka cząbru1 łyżka mielonego
kminku1 łyżeczka mielonego
pieprzu1/2 łyżeczki
chili1 - 2 łyżki
soli do posypania
kapusty + 1 łyżeczka do
mięsa + około 1/2 łyżeczki do sosutłuszcz do posmarowania formy

Przygotowanie:
Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce, wymieszać z
solą i odstawić na około 30 minut by puściła sok, po czym zlać go.
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę i
czosnek obrać i drobno pokroić.
Pomidory, koncentrat,
wodę i
sól wymieszać na jednolity sos.Do
mięsa dodać
żółtka (z białe ubić pianę),
mąkę,
cebulę,
czosnek,
majeranek,
pieprz, cząber,
chili,
sól i dokładnie wymieszać. Następnie dodać suchy
ryż.
Kapustę wymieszać z
marchewką i
kminkiem, dodać
mięso z
ryżem i sos z
pomidorów, wymieszać. Na końcu dodać pianę z
białek i delikatnie wymieszać. Powstała masa jest dość rzadka, taka ma być, w czasie pieczenia cały płyn wchłonie
ryż.Masę przelać do dużej formy wysmarowanej tłuszczem i piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.