ßßß
Idealny wypiek jesienny z udziałem dyni. Tym razem jednak nie dyniowego puree, ale dyni startej na tarce. Torcik w smaku przypomina... ciasto marchewkowe (również dzięki wykorzystaniu kremu z serka philadelphia), więc jeśli jesteście jego smakoszami i ten przepis Was zachwyci! Tym razem z lekką nutą tropików, która przecież tak wspaniale pasuje do pomarańczowego koloru dyni!Składniki:250 g dyni startej na średnich oczkach (w Polsce dobra odmiana do wypieków - dynia Hokkaido, w UK znana pod nazwą Red Kuri squash)300 g mąki pszennej1 łyżeczka cynamonu200 g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej3 duże jajkaskórka otarta z 1 pomarańczy230 ml oleju słonecznikowego200 g ananasa z puszki, odsączonego i pokrojonego na małe kawałki100 g orzechów włoskich lub pekan, posiekanychWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Dynię obrać, wydrążyć, zetrzeć na średnich oczkach.Do naczynia przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, wymieszać.W drugim (większym) naczyniu lekko roztrzepać jajka rózgą kuchenną. Dodać cukier, skórkę z pomarańczy, olej - wymieszać do połączenia. Dodać pokrojony ananas, posiekane orzechy, startą dynię, wymieszać. Po wymieszaniu dodać przesiane suche składniki, wymieszać szpatułką.Ciasto włożyć do formy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w temperaturze 165ºC przez około 50 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty.Krem z serka philadelphia :120 g masła1 szklanka cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii360 g serka philadelphia (2 opakowania po 180 g)3/4 szklanki wiórków kokosowychWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić masło i cukier puder. Utrzeć do otrzymania puszystej, jasnej masy. Dodać ekstrakt z wanilii i utrzeć. Dodawać serek philadelphia, w kilku turach, za każdym razem dobrze ucierając. Na sam koniec dodać wiórki kokosowe i zmiksować.WykonanieBlaty tortu przełożyć kremem. Wierzch i boki tortu także udekorować kremem.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).