Wykonanie

Idealny wypiek jesienny z udziałem dyni. Tym razem jednak nie
dyniowego puree, ale dyni startej na tarce. Torcik w smaku przypomina... ciasto
marchewkowe (również dzięki wykorzystaniu kremu z
serka philadelphia), więc jeśli jesteście jego smakoszami i ten przepis Was zachwyci! Tym razem z lekką nutą tropików, która przecież tak wspaniale pasuje do
pomarańczowego koloru dyni!Składniki:250 g dyni startej na średnich oczkach (w Polsce dobra odmiana do wypieków -
dynia Hokkaido, w UK znana pod nazwą Red
Kuri squash)300 g
mąki pszennej1 łyżeczka
cynamonu200 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej3 duże
jajkaskórka otarta z 1
pomarańczy230 ml
oleju słonecznikowego200 g
ananasa z puszki, odsączonego i pokrojonego na małe kawałki100 g
orzechów włoskich lub pekan, posiekanychWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Dynię obrać, wydrążyć, zetrzeć na średnich oczkach.Do naczynia przesiać
mąkę pszenną,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną,
cynamon, wymieszać.W drugim (większym) naczyniu lekko roztrzepać
jajka rózgą kuchenną. Dodać
cukier, skórkę z
pomarańczy,
olej - wymieszać do połączenia. Dodać pokrojony
ananas, posiekane
orzechy, startą
dynię, wymieszać. Po wymieszaniu dodać przesiane suche składniki, wymieszać szpatułką.Ciasto włożyć do formy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w temperaturze 165ºC przez około 50 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty.Krem z
serka philadelphia :120 g
masła1 szklanka
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii360 g
serka philadelphia (2 opakowania po 180 g)3/4 szklanki
wiórków kokosowychWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
masło i
cukier puder. Utrzeć do otrzymania puszystej, jasnej masy. Dodać ekstrakt z
wanilii i utrzeć. Dodawać
serek philadelphia, w kilku turach, za każdym razem dobrze ucierając. Na sam koniec dodać
wiórki kokosowe i zmiksować.WykonanieBlaty
tortu przełożyć kremem. Wierzch i boki
tortu także udekorować kremem.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).
