ßßß
Czy próbowaliście już ciasta marchewkowego? Jeśli nie, koniecznie musicie nadrobić zaległości! Jest to moja dzisiejsza propozycja, z tym, że w postaci tortu przełożonego najlepszą pomarańczową masą z kremowego serka. Tort jest mięciutki i wilgotny, z dodatkiem chrupiących orzechów włoskich i soczystego ananasa. Wy możecie dodać do niego rodzynki, orzechy pekan, wiórki kokosowe - możliwości jest wiele, zależą one tylko od Waszych upodobań.:) Ja ograniczyłam się do orzechów i ananasa, w takiej wersji tort smakuje mi najbardziej. Tort jest przepyszny! Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA CIASTO:375 g marchwi startej na tarce o grubych oczkach3 jaja250 g brązowego cukru (można dać mniej ok. 200 g)210 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego120 g grubo siekanych orzechów włoskich lub pekan75 g odsączonego i drobno pokrojonego ananasa z puszki lub świeżego280 g maki pszennej1 łyżeczka sody oczyszczonej1,5 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka przyprawy korzennej (do pierników)szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej (można dać mielonej lub całkiem pominąć)SKŁADNIKI NA KREM:500 g waniliowego serka kremowego (użyłam Delfico - do kupienia np. w Netto)100 g miękkiego masłaskórka starta z 1 pomarańczyziarenka z 1 laski wanilii7 czubatych łyżeczek cukru pudruWYKONANIE:CIASTO:Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni C . Dno tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłóż folią aluminiową. Dno i boki nasmaruj olejem.Jajka zmiksuj z cukrem przez około 1 minutę. Dodaj do nich olej i miksuj jeszcze przez chwilę.Dodaj startą marchewkę, posiekane orzechy i pokrojonego ananasa. Całość dobrze wymieszaj ręcznie.W osobnej misce przesiej mąkę z solą i sodą oczyszczoną, dodaj cynamon, przyprawę korzenną i gałkę muszkatołową. Całość przesyp do masy marchewkowej i bardzo dokładnie wymieszaj szpatułką.Gotowe ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 1 , 15 h do tzw. suchego patyczka.Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź.KREM:W misce utrzyj miękkie masło do białości. Dodaj do masła serek, ziarenka wanilii, startą skórkę pomarańczowa, cukier puder i zmiksuj wszystko na gładki krem.SKŁADANIE TORTU:Ciasto marchewkowe przekrój na pół. Dolny blat połóż na paterze lub ozdobnym talerzu i posmaruj połową porcji kremu. Przykryj drugim blatem. Posmaruj pozostałym kremem wierzch i boki tortu. Udekoruj wg uznania. Smacznego!

