Wykonanie

Czy próbowaliście już ciasta marchewkowego? Jeśli nie, koniecznie musicie nadrobić zaległości! Jest to moja dzisiejsza propozycja, z tym, że w postaci
tortu przełożonego najlepszą
pomarańczową masą z kremowego
serka. Tort jest mięciutki i wilgotny, z dodatkiem chrupiących
orzechów włoskich i soczystego
ananasa. Wy możecie dodać do niego
rodzynki,
orzechy pekan,
wiórki kokosowe - możliwości jest wiele, zależą one tylko od Waszych upodobań.:) Ja ograniczyłam się do
orzechów i
ananasa, w takiej wersji tort smakuje mi najbardziej. Tort jest przepyszny! Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA CIASTO:375 g
marchwi startej na tarce o grubych oczkach3
jaja250 g
brązowego cukru (można dać mniej ok. 200 g)210 ml
oleju słonecznikowego lub rzepakowego120 g grubo siekanych
orzechów włoskich lub pekan75 g odsączonego i drobno pokrojonego
ananasa z puszki lub świeżego280 g
maki pszennej1 łyżeczka
sody oczyszczonej1,5 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
przyprawy korzennej (do pierników)szczypta świeżo startej
gałki muszkatołowej (można dać mielonej lub całkiem pominąć)SKŁADNIKI NA KREM:500 g
waniliowego serka kremowego (użyłam Delfico - do kupienia np. w Netto)100 g miękkiego
masłaskórka starta z 1
pomarańczyziarenka z 1
laski wanilii7 czubatych łyżeczek
cukru pudruWYKONANIE:CIASTO:Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni C . Dno tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłóż folią aluminiową. Dno i boki nasmaruj
olejem.
Jajka zmiksuj z
cukrem przez około 1 minutę. Dodaj do nich
olej i miksuj jeszcze przez chwilę.Dodaj startą
marchewkę, posiekane
orzechy i pokrojonego
ananasa. Całość dobrze wymieszaj ręcznie.W osobnej misce przesiej
mąkę z
solą i
sodą oczyszczoną, dodaj
cynamon,
przyprawę korzenną i
gałkę muszkatołową. Całość przesyp do masy marchewkowej i bardzo dokładnie wymieszaj szpatułką.Gotowe ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 1 , 15 h do tzw. suchego patyczka.Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź.KREM:W misce utrzyj miękkie
masło do białości. Dodaj do
masła serek, ziarenka
wanilii, startą
skórkę pomarańczowa,
cukier puder i zmiksuj wszystko na gładki krem.SKŁADANIE
TORTU:Ciasto
marchewkowe przekrój na pół. Dolny blat połóż na paterze lub ozdobnym talerzu i posmaruj połową porcji kremu. Przykryj drugim blatem. Posmaruj pozostałym kremem wierzch i boki
tortu. Udekoruj wg uznania. Smacznego!


