Wykonanie
Kiedy notowałam ten przepis wiedziałam, że następnym
ciastem jakie upiekę będzie właśnie to. Nigdy wcześniej nie
jadłam ciasta
marchewkowego. Co prawda nosiłam się już od dłuższego czasu z zamiarem wypróbowania jakiegoś
marchewkowego wypieku ale jakoś cieżko mi z tym szło.Placek puszysty, delikatny, bardzo wilgotny i bardzo, bardzo smaczny. A do tego ta polewa mniam palce lizać. Oczywiście
marchewka wogóle nie wyczuwalna. Jedynie co bym zmieniła to ilosć
cukru, następnym razem dam nieco mniej. Przepis Rachel Allen z programu " Słodka szkoła Rachel "

Składniki :250 g
marchewki, startej na grubych oczkach2
jaja200 g
brązowego cukru ( myślę, że 150 g spokojnie wystarczy )140 ml
oleju słonecznikowego75 g grubo posiekanych
orzechów włoskich lub pekan ( dałam włoskie )50 g
rodzynek ( pominęłam )175 g przesianej
mąki1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki mieszanki korzennej ( dałam
przyprawę do pierników )odrobina świeżo startej
gałki muszkatołowej ( dałam z
torebki )szczypta
soliJaja,
cukier i
olej miksujemy chwilę w misce. Gdy składniki się połączą dodajemy
marchew,
orzechy,
rodzynki. Mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki.
Mąkę z
przyprawami mieszamy w osobnej misce. Dodajemy całość do masy. Dalej mieszamy również ręcznie do połaczenia składników.Ciasto przekładamy do keksówki długości ok 20 cm wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy w temp. 150°C przez godzine do godziny 15 minut ( u mnie piekło się dokładnie 1 . 15 ) sparwdzając patyczniem czy ciasto się upiekło.Składniki na polewę
serowo-
pomarańczową :Jak dla mnie ta ilość polewy jest za duża, ciasto było by zbyt słodkie. Dlatego proponuję zrobić z połowy składników. Ja połowę zamroziłam. Przepis podaję oryginalny.250 g
serka śmietankowego ( dałam quark )50 g miękkiego
masłałyżeczka ekstraktu z
waniliiotarta skórka z 1
pomarańcza175 g
cukru pudruSerek z
masłem ucieramy. Kolejno dodajemy
wanilię, skórkę i stopniowo
cukier puder nie przerywając ucierania. Polewamy ostygnięte ciasto.Smacznego :)Przepis bierze udział w akcji : Wielkanocne smaki i Warzywa w słodyczach