Wykonanie
Kuchnia marokańska, którą zajmowałam się ostatnio,
pisałam o niej wcześniej i za moment do niej wracam, jest pełna smaków i aromatów, tak pełna, że ogarnęła mnie tęsknota za prostymi, zwykłymi potrawami i ciastami.Ciasto
marchewkowe oczyszcza mój umysł i ciało. Jest kompozycją pięknych barw,
imbirowo pomarańczowej i
śmietankowo białej, a walor estetyczny ciasta jest dla mnie bardzo ważny. Wilgotne, świeże do ostatniego okruszka, odpowiednio słodkie i doskonałe na śniadanie i lunch, takie jest właśnie ciasto
marchewkowe. Kuchnia amerykańska nie należy do najbardziej wyszukanych, ale cenię ją za to własnie ciasto. Mój pierwszy wypiek, dawno temu, oparłam na oryginalnym, amerykańskim przepisie.Przez ostatni tydzień tak właśnie się odżywiam, ciasto
marchewkowe na śniadanie i lunch, a wieczorem dodaję do tego menu
sałatę i małą porcję
makaronu z
oliwą, i czuję się świetnie.Tej specyficznej diecie towarzyszą systematyczne treningi biegowe, po których zawsze i niezmiennie cieszę się na kolejny kawałek ciasta. Wiem, co by na to powiedzieli dietetycy, nie jest to dieta wzorcowa, ale tego właśnie potrzebuje mój organizm w tej chwili.A ciasto jest świetne nie tylko dla odmieńców dietetycznych, ale przecież ciasta
marchewkowego zachwalać nie trzeba.
Składniki:270g
mąki pszennej4 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cynamonu270g
surowej marchewki, startej na drobnej tarce330g
brązowego cukru330ml
oleju słonecznikowego4
jajka130g
rodzynek, najlepiej drobnych130g
orzechów włoskich, połamanych na dość duże kawałkiskórka starta z 1
pomarańczy, uprzednio sparzonejpolewa:1 małe opakowanie
serka śmietankowego, najlepiej 'Twój Smak'1 i 1/2 kubka
cukru pudru1/2 łyżeczki esencji waniliowej1 duża łyżka
masła, rozpuszczonegoszczypta
soliżurawina - opcjonalnie, do ozdobienia ciasta
Jak zrobiłam:tortownica 28cm, wyłożona papierem do pieczenia1.
Mąkę wymieszałam z
proszkiem do pieczenia i
cynamonem. Dodałam startą
marchewkę, wymieszałam.2. W drugiej misce ubiłam mikserem
cukier z
jajkami na białą puszystą masę. Dodałam
olej i jeszcze raz ubiłam mikserem.3. Połączyłam obie masy,
mąkę z
marchewką i
jajka z
cukrem i
olejem i ubiłam dokładnie. Dodałam startą
skórkę pomarańczową i wymieszałam mikserem. Wsypałam
rodzynki i
orzechy, wymieszałam całość łyżką.4. Piekłam w 180'C przez około 50 minut, do suchego patyczka.Po upieczeniu wystudziłam.Przygotowałam polewę.Polewa:Wszystkie składniki, rozpuszczone
masło,
cukier puder, ekstrakt
waniliowy, szczyptę
soli i
serek śmietankowy wymieszałam w misce dokładnie mikserem na bardzo gładką, kremową masę. Rozprowadziłam ją dokładnie na wystudzonym cieście. Ozdobiłam
żurawiną.