Wykonanie
Obłędnie
maślany smak tego ciasta towarzyszy mi od ponad dziesięciu lat. Przepis znalazłam w jednej z gazet. Zaraz po przetestowaniu został zapisany w naszym domowym brulionie z pysznościami, z adnotacją "cudowne!".Ciasto wygląda niepozornie, ale zachwyca szlachetnością. Nigdy nie szafuję określeniem "szlachetny". Wcześniej użyłam go w blogu tylko raz, w odniesieniu do ciasta
czekoladowo-
orzechowego . Dziś powtórka, bo i wypiek zupełnie wyjątkowy. Naprawdę warto się o tym przekonać!
Walijskie Ciasto MaślaneSkładniki na tortownicę o śr. 18-20 cm:ciasto :100g miękkiego solonego
masła85g
cukru pudru3 duże
jaja175g
mąki pszennej1 łyżka
mleka1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia50g
rodzynek sułtanek
masło cynamonowe do posmarowania ciasta:40g solonego
masła2 łyżki
brązowego cukru1/2 łyżeczki mielonego
cynamonuWykonanie:ciasto:
Rodzynki zalewamy bardzo gorącą
wodą i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie odcedzamy je i zostawiamy do wystygnięcia.
Masło ucieramy z
cukrem pudrem na puch. Wbijamy po jednym
jajku, cały czas ucierając, a następnie wsypujemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Wrzucamy
rodzynki i dodajemy
mleko. Całość starannie mieszamy.Formę leciutko smarujemy
masłem, wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy w niej ciasto.Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 190C. Ciasto powinno pięknie wyrosnąć i przyrumienić się na złoty kolor.
masło cynamonowe do posmarowania ciasta:
Masło ucieramy z
cukrem i
cynamonem. Rozsmarowujemy je na gorącym, świeżo wyjętym z piekarnika cieście.
Masło powinno się roztopić i wsiąknąć w ciasto. Gdy tak się stanie, wyjmujemy je z formy, kroimy i podajemy na gorąco. Tak było w oryginalnym przepisie, ale ja wolę wcinać to ciacho, gdy całkowicie wystygnie. Wg. mnie jest wówczas dużo bardziej maślane.
Życzę Wam Smacznego! :-)