ßßß Cookit - przepis na Walijskie Ciasto z Solonym Masłem, na Ciepło Serwowane

Walijskie Ciasto z Solonym Masłem, na Ciepło Serwowane

nazwa

Wykonanie

Obłędnie maślany smak tego ciasta towarzyszy mi od ponad dziesięciu lat. Przepis znalazłam w jednej z gazet. Zaraz po przetestowaniu został zapisany w naszym domowym brulionie z pysznościami, z adnotacją "cudowne!".
Ciasto wygląda niepozornie, ale zachwyca szlachetnością. Nigdy nie szafuję określeniem "szlachetny". Wcześniej użyłam go w blogu tylko raz, w odniesieniu do ciasta czekoladowo-orzechowego . Dziś powtórka, bo i wypiek zupełnie wyjątkowy. Naprawdę warto się o tym przekonać!
Walijskie Ciasto Maślane
Składniki na tortownicę o śr. 18-20 cm:
ciasto :
100g miękkiego solonego masła
85g cukru pudru
3 duże jaja
175g mąki pszennej
1 łyżka mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50g rodzynek sułtanek
masło cynamonowe do posmarowania ciasta:
40g solonego masła
2 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Wykonanie:
ciasto:
Rodzynki zalewamy bardzo gorącą wodą i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie odcedzamy je i zostawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Wbijamy po jednym jajku, cały czas ucierając, a następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wrzucamy rodzynki i dodajemy mleko. Całość starannie mieszamy.
Formę leciutko smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy w niej ciasto.
Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 190C. Ciasto powinno pięknie wyrosnąć i przyrumienić się na złoty kolor.
masło cynamonowe do posmarowania ciasta:
Masło ucieramy z cukrem i cynamonem. Rozsmarowujemy je na gorącym, świeżo wyjętym z piekarnika cieście. Masło powinno się roztopić i wsiąknąć w ciasto. Gdy tak się stanie, wyjmujemy je z formy, kroimy i podajemy na gorąco. Tak było w oryginalnym przepisie, ale ja wolę wcinać to ciacho, gdy całkowicie wystygnie. Wg. mnie jest wówczas dużo bardziej maślane.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2013/04/walijskie-ciasto-z-solonym-masem-na.html