Wykonanie
Zwariowałam na punkcie zdrowych przepisów. Białą
mąkę zastępuję orkiszową, gryczaną, albo grubo mieloną żytnią,
cukier ograniczam, a zamiast niego wykorzystuję
syrop klonowy albo z agawy, zamiast
masła wolę
olej kokosowy czy też
słonecznikowy. Nie wiem czy albo na ile te składniki obniżają kaloryczność potraw i wypieków, ale z pewnością poprawiają ich przyswajalność i wartość odżywczą.Nie znajdziecie już u mnie, albo wyjątkowo, ciasta z białej
mąki na kostce
masła i sześciu jajkach, chyba już tak nie umiem gotować. Nie znaczy to, że w swojej codziennej diecie nie przeżywam momentów słabości i szaleństwa, kiedy to pochłaniam pół tabliczki
mlecznej czekolady z
migdałami i
solą, mojej ulubionej. Tak, zdarza się i to nawet często, za często, walczę z tym.Jednak kiedy piekę czy gotuję obowiązują inne zasady.
Makaron musi być orkiszowy albo żytni,
oliwy mało, codziennie do posiłku talerz
sałaty skropionej
oliwą ze świeżymi
pomidorami i kawałkami
mozarelli.Dzisiejsze
ciastka marchewkowe to w 2/3 starta
marchewka, w 1/3
mąka orkiszowa, proporcjonalnie niewiele
cukru i tłuszczu, to raczej pieczone placuszki
marchewkowe przekładane
białym kremem z
serka kremowego. Smakują fantastycznie, doskonały deser dla wszystkich lubiących organiczne jedzenie.


Skladniki:2
kubki marchewki startej na tarce o grubych oczkach2/3 kubka
brązowego cukru4 łyżki
masła ( 2 plus 2 )2 łyżki
oleju słonecznikowego1 łyżeczka startej skorki z
pomarańczy1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii ( 1/2 plus 1/2 )1 duże
jajko1 kubek
mąki orkiszowej1 łyżeczka
cynamonu2 szczypty
soli1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej120g
białego serka kremowego1 kubek
cukru pudru1 łyżka
mascarpone

Jak zrobiłam:1. Startą
marchewkę dobrze wymieszałam z 3 łyżkami
brązowego cukru, umieściłam na sicie na 10 minut, żeby odsączyć wypływający z niej sok.2. Rozpuściłam 2 łyżki
masła, dodałam 2 łyżki
oleju słonecznikowego, startą skórkę z
pomarańczy, 1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego i
jajko. Roztrzepałam bardzo dobrze widelcem.3.
Mąkę wymieszałam z pozostałym
brązowym cukrem ( około 1/2 kubka ),
cynamonem, szczyptą
soli i
sodą. Dodałam odsączoną
marchewkę i
masło z olejem. Wymieszałam dobrze łyżką.4. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyłam łyżką małe porcje ciasta, około 14 na jedną blaszkę ( w
sumie będą dwie ) w odstępach 2.5-3 centymetrowych odstępach. Każdą rozpłaszczyłam widelcem. Piekłam w 180'C przez 11 - 12 minut, aż od
spodu były rumiane.Zostawiłam na blaszce przez 3 minuty,
potem zdjęłam i wystudziłam na kratce.Ubiłam
serek z 2 łyżkami
masła, 1 łyżką
mascarpone, 1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego i szczyptą
soli na puszystą masę. Dodałam
cukier i ubijałam przez około 1 minutę, aż się połączył z
serkiem.Na wystudzonym
ciasteczku rozprowadziłam warstwę kremu, przykryłam drugim
ciasteczkiem. Przycisnęłam i odłożyłam, żeby stężało. Powtórzyłam tę czynność ze wszystkimi pozostałymi
ciasteczkami, powstało 14 podwójnych.
