Wykonanie
Witam wszystkich pierwszego września i od razu zapraszam na przepis miesiąca. Jestem wielką miłośniczką wszelkiego rodzaju klusek, kluseczek, kopytek, pyz, knedli, gnocchi… Dania przypominające dzieciństwo, które często przyrządzam choć w bardziej nowoczesnym wydaniu. Odkryłam fakt , że Szwedzi również lubią przyrządzać podobne potrawy. Polskie pyzy na przykład przypominają szwedzkie palt, które Szwedzi jedzą z wędzonką i
dżemem z czerwonej
borówki. Postaram się takie palt przygotować we wrześniuPisząc dzisiaj o takich pysznościach miałam problem z koncentracją, a jeszcze na dodatek fotografowałam moje dzisiejsze danie, kopytka z
jarmużowym pesto i
kurkami. Zadowolona ze zdjęć w końcu mogłam się posilić…Tak więc zapraszam na przepis miesiąca. Czekam na wasze propozycje przez cały wrzesień….wrzesień, wierzyć mi się nie chce, że już niedługo jesień…Pewnie każde z Was umie przyrządzić kopytka, knedle, pyzy czy kluski, ale jestem bardzo ciekawa z czym je podajecie. Stwórzcie ciekawe danie i dodajcie w komentarzach do tego wpisu.

Kopytka z
jarmużowym pesto i
kurkamiSkładniki:350 g ugotowanych i zmielonych
ziemniaków100 g
mąki1
żółtko200 g
kurek3
dymki1 łyżka świeżego
rozmarynusól i
pieprz do smaku2 łyżki
oleju do smażeniagarść
rukoli2 czubate łyżki pesto3 łyżki
płatków parmezanu
Z
mąki,
żółtka i
ziemniaków zagnieć puszyste ciasto. Podziel ciasto na cienkie wałeczki i pokrój na małe kopytka. Wrzucaj kopytka do wrzącej osolonej
wody i gotuj przez 3 minuty. Na ogół kopytka są ugotowane, kiedy wypłyną do wierzchu. Wyłóż kopytka na talerz za pomocą cedzakowej łyżki.Przyrządź
grzyby.
Kurki oczyść i pokrój jeśli są bardzo duże. Smaż
grzyby na rozgrzanym tłuszczu aż będą lekko zrumienione.
Grzyby powinny się smażyć, a nie gotować. Dodaj pokrojone w podłużne paski
dymki i smaż aż
cebula będzie miękka. Dopraw wszystko
solą i
pieprzem. Rozgrzej pesto na patelni i dodaj kopytka, posmaż lekko. Ułóż kopytka na talerzu na przemian z
rukolą i
grzybami. Całość posyp cienko pokrojonym
parmezanem.Polecane przepisyKopytka ziemniaczane z
twarogiemKopytka z
groszkowym pesto,
boczkiem i
parmezanemGulasz z
soczewicy i przepis miesiącaMini lasagne z
kurkamiWarzywne lasagne ze
szpinakiem i
feta