ßßß Cookit - przepis na Gnocchi z karmelizowanymi pieczarkami i feta

Gnocchi z karmelizowanymi pieczarkami i feta

nazwa

Wykonanie

Gnocchi to danie włoskiej kuchni. Przypominają polske kopytka ale są od nich o wiele mniejsze. Dzisiaj proponuję przepis na gnocchi z batatów. Bataty w odróżnieniu od ziemniaków są dosyć wodniste, nawet jeśli je pieczemy w piekarniku, więc ciasto na gnocchi jest bardzo lepkie. Nie należy przesadzać z mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde i bez smaku.
Bardzo lubię gnocchi w ogóle wszelkiego rodzaju kluski i kopytka . Gnocchi pasują do mięsnych potrawek czy sosów zamiast tradycyjnych ziemniaków. Tradycyjne gnocchi z ziemniaków podałam kiedyś do francuskiej potrawki Boeuf Bourgignon . Dzisiaj jednak postanowiłam obyć się bez mięsa i przyrządzić pieczarki karmelizowane w balsamicznym occie, które świetnie harmonizują z batatowymi gnocchi o lekko słodkim smaku. Całość posypałam pokruszoną owczą feta. Miał być kozi ser ale akurat mi się skończył. I tak było pysznie!
Składniki:
1 batat średniej wielkości, około 350 g
250 g ricotta lub twarogu
2 duże jajka
30 g utartego parmezanu
1 łyżeczka soli
400 – 450 g mąki , ewentualnie troszkę więcej
500 g pieczarek
4 łyżki masła
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki świeżego tymianku, drobno pokrojonego
2 łyżeczki rozmarynu, drobno pokrojonego
3 łyżki balsamicznego octu
sól i pieprz do smaku
100 g owczej feta lub koziego sera
Upiecz batata ze skórką w piekarniku. Ostudź, obierz i przepuść przez praskę. Zagnieć ciasto z batatów, jajek, twarogu, soli, parmezanu i mąki. Ciasto powinno być wciąż lepkie. Podziel ciasto na porcje, uformuj rulony i pokrój nożem na małe kluski – gnocchi. Nastaw wodę w dużym garnku , posól. Wrzucaj gnocchi do gotującej wody i gotuj około 3 minut. Ugotowane gnocchi podobnie jak kopytka wypływają na powierzchnię wody. Wyjmij na talerz i ostudź.
Oczyść pieczarki i podziel na pół jeśli są bardzo duże. Rozgrzej patelnię, roztop masło i wrzuć pieczarki. Smaż grzyby w wysokiej temperaturze potrząsając patelnią. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekane zioła. Smaż jeszcze przez minutę po czym dodaj ocet balsamiczny. Sos zacznie gęstnieć, dodaj wtedy gnocchi i smaż przez chwilę. Podawaj gnocchi na gorąco z pokruszoną feta.
Polecane przepisy
Kopytka z groszkowym pesto,boczkiem i parmezanem
Kopytka ziemniaczane z twarogiem
Boeuf Bourgignon – przepis 2
Włoskie gnocchi z gulaszem Stroganoff
Szpinakowe kopytka z klopsikami w sosie pomidorowym
Źródło:http://codojedzenia.pl/gnocchi-z-karmelizowanymi-pieczarkami-i-feta