Wykonanie
Gnocchi to danie włoskiej kuchni. Przypominają polske kopytka ale są od nich o wiele mniejsze. Dzisiaj proponuję przepis na gnocchi z
batatów.
Bataty w odróżnieniu od
ziemniaków są dosyć wodniste, nawet jeśli je pieczemy w piekarniku, więc ciasto na gnocchi jest bardzo lepkie. Nie należy przesadzać z
mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde i bez smaku.Bardzo lubię gnocchi w ogóle wszelkiego rodzaju kluski i kopytka . Gnocchi pasują do
mięsnych potrawek czy
sosów zamiast tradycyjnych
ziemniaków. Tradycyjne gnocchi z
ziemniaków podałam kiedyś do francuskiej potrawki Boeuf Bourgignon . Dzisiaj jednak postanowiłam obyć się bez
mięsa i przyrządzić
pieczarki karmelizowane w balsamicznym occie, które świetnie harmonizują z batatowymi gnocchi o lekko słodkim smaku. Całość posypałam pokruszoną owczą
feta. Miał być
kozi ser ale akurat mi się skończył. I tak było pysznie!

Składniki:1
batat średniej wielkości, około 350 g250 g
ricotta lub
twarogu2 duże
jajka30 g utartego
parmezanu1 łyżeczka
soli400 – 450 g
mąki , ewentualnie troszkę więcej500 g
pieczarek4 łyżki
masła2 ząbki
czosnku2 łyżeczki świeżego
tymianku, drobno pokrojonego2 łyżeczki
rozmarynu, drobno pokrojonego3 łyżki
balsamicznego octusól i
pieprz do smaku100 g owczej
feta lub
koziego seraUpiecz
batata ze skórką w piekarniku. Ostudź, obierz i przepuść przez praskę. Zagnieć ciasto z
batatów,
jajek,
twarogu,
soli,
parmezanu i
mąki. Ciasto powinno być wciąż lepkie. Podziel ciasto na porcje, uformuj rulony i pokrój nożem na małe kluski – gnocchi. Nastaw
wodę w dużym garnku ,
posól. Wrzucaj gnocchi do gotującej
wody i gotuj około 3 minut. Ugotowane gnocchi podobnie jak kopytka wypływają na powierzchnię
wody. Wyjmij na talerz i ostudź.Oczyść
pieczarki i podziel na pół jeśli są bardzo duże. Rozgrzej patelnię, roztop
masło i wrzuć
pieczarki. Smaż
grzyby w wysokiej temperaturze potrząsając patelnią. Dodaj
czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekane
zioła. Smaż jeszcze przez minutę po czym dodaj
ocet balsamiczny. Sos zacznie gęstnieć, dodaj wtedy gnocchi i smaż przez chwilę. Podawaj gnocchi na gorąco z pokruszoną
feta.Polecane przepisyKopytka z
groszkowym pesto,
boczkiem i
parmezanemKopytka ziemniaczane z
twarogiemBoeuf Bourgignon – przepis 2Włoskie gnocchi z gulaszem Stroganoff
Szpinakowe kopytka z klopsikami w
sosie pomidorowym