ßßß Cookit - przepis na Leniwe pierogi, leniwe "ravioli" ze szpinakiem i ricottą!

Leniwe pierogi, leniwe "ravioli" ze szpinakiem i ricottą!

nazwa

Wykonanie

Miałam ogromną chęć na ravioli ze szpinakiem jednak nie za bardzo chciało mi się lepić pierogi...
Dlatego z tego lenistwa powstało to oto leniwe "ravioli"! Oszukane ravioli, oszukane leniwe lecz smaki prawdziwe!
Czyli "coś" na wzór naszych leniwych!
składniki na 3 porcje
450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
szklanka mąki typu 500
2 ząbki czosnku
200 g ricotty
2 żółtka
2 łyżki tartego parmezanu
sól - łyżeczka
pieprz
parmezan do oprószenia
łyżka masła - nie trzeba
Przygotowanie
Szpinak rozmrozić w rondlu na małym ogniu, posolić. Dodać posiekany czosnek, wystudzić. Teraz dodać żółtka, ser rozdrobnić widelcem, dodaś mąkę, wymieszać, dodać parmezan, pieprz.
Zagotować wodę w garnku, posolić, masę nakładać na łyżce, tak jak leniwe, powinna odchodzić od łyżki w gorącej wodzie. Po wypłynięciu kluski gotować około 3 minut, wyciągać łyżką cedzakową.
Podawać głównie z parmezanem, można polać też roztopionym masłem.
Bona Apetita!
Leniwe pierogi, leniwe "ravioli" ze szpinakiem i ricottą!
Źródło:http://bonaapetita.blogspot.com/2014/03/leniwe-pierogi-leniwe-ravioli-ze.html