ßßß
składniki na 3 porcje450 g mrożonego rozdrobnionego szpinakuszklanka mąki typu 5002 ząbki czosnku200 g ricotty2 żółtka2 łyżki tartego parmezanusól - łyżeczkapieprzparmezan do oprószeniałyżka masła - nie trzebaPrzygotowanieSzpinak rozmrozić w rondlu na małym ogniu, posolić. Dodać posiekany czosnek, wystudzić. Teraz dodać żółtka, ser rozdrobnić widelcem, dodaś mąkę, wymieszać, dodać parmezan, pieprz.Zagotować wodę w garnku, posolić, masę nakładać na łyżce, tak jak leniwe, powinna odchodzić od łyżki w gorącej wodzie. Po wypłynięciu kluski gotować około 3 minut, wyciągać łyżką cedzakową.Podawać głównie z parmezanem, można polać też roztopionym masłem.Bona Apetita!
Leniwe pierogi, leniwe "ravioli" ze szpinakiem i ricottą!