ßßß Cookit - przepis na Włoskie szpinakowe kopytka w sosie z gorgonzoli z rukolą

Włoskie szpinakowe kopytka w sosie z gorgonzoli z rukolą

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na kolejne danie przygotowane podczas warsztatów pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej
Składniki
100 g gorgonzoli
80 g parmezanu
200g śmietany 36%
gałka muszkatowa
Rukola Fit&Easy
sól do smaku
ciasto
200g ziemniaków
300g szpinaku w liściach Hortex
100g mąki
1 żółtko
sól
Sposób wykonania
ziemniaki gotujemy w mundurkach. Obieramy i wyciskamy/ubijamy. Łączymy ziemniaki pokrojone liście szpinaku, mąkę, żółtko i sól. Zagniatamy i wyrabiamy szpinakowe kopytka.
Na patelni rozpuszczamy śmietanę razem z gorgonzolą i gałką muszkatową. Nie dopuszczamy do wrzenia składników. Solimy do smaku.Ugotowane w międzyczasie kopytka dokładamy do sosu. i całość mieszamy.
Posypujemy starym parmezanem.
Wykładamy na talerz i dekorujemy rukolą.
Zawsze wkładamy makaron do sosu :)
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2013/01/woskie-szpinakowe-kopytka-w-sosie-z.html