Wykonanie
Pin It
Wielokrotnie już
pisałam, że naszym domu uwielbiamy różnego rodzaju kluski i
makarony. Dzisiaj zapraszam na klasyczne włoskie kopytka, czyli gnocchi. Podałam je z pesto z
rukoli, do tego odrobina koniecznie startego na świeżo
parmezanu lub innego tego typu
sera. Niego w gębie :-).Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:
Składniki na 4 porcjeCzas przygotowania: 30 minutSkładniki:500 g ugotowanych starych
ziemniakówok. 200 g
mąki pszennej1
jajkoszczypta
soli4 łyżki pesto z
rukoliświeżo stary
parmezanWykonanie:Gorące
ziemniaki przeciskamy przez praskę i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Natkę siekamy.W dużym garnku gotujemy
wodę z dodatkiem łyżeczki
soli.Na blat lub stolnicę wysypujemy
mąkę, dodajemy
ziemniaki,
jajko i
sól. Szybko zagniatamy lekko lepiące się ciasto. W razie potrzeby w trakcie zagniatania podsypujemy
mąką.Z ciasta odkrawamy kawałek, formujemy z niego cienki wałeczek o średnicy około 2 cm, następnie kroimy go na 2 cm kawałki. Formujemy kluseczki i na każdej widelcem delikatnie odciskamy wzorek.Od razu wrzucamy na wrzątek i gotujemy do momentu, aż gnocchi wypłyną. Wyjmujemy łyżką cedzakową.Gorące kluseczki przekładamy do miski, dodajemy pesto i mieszamy. Posypujemy startym
parmezanem i od razu podajemy.