ßßß
Ilość porcji: 6Składniki:0,5kg ziemniaków250g mąki pszennej1 jajkoSólZiemniaki obieramy, myjemy i wkładamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy, aż będą miękkie. Następnie mielimy je maszynką do mięsa (można również ugnieść praską do ziemniaków). Do przestudzonej masy ziemniaczanej dodajemy mąkę oraz jajko, delikatnie mieszamy. Blat podsypujemy lekko mąką, wykładamy naszą masę i zaczynamy ugniatać ciasto. Jeśli byłoby zbyt lejące to dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Kiedy mamy uformowaną jednolitą masę to dzielimy ją na niewielkie części. Formujemy z nich wałeczki, które kroimy na skośne kawałki. Tak przygotowane kopytka wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Czekamy, aż wypłyną. Odliczamy 3 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. Po chwili przekładamy na drugi suchy talerz (pozwoli to uniknąć gumowatości kopytek). Podajemy z podsmażoną cebulką lub/i parówką.

