ßßß
Składniki:ok. 1 kg ziemniaków300 g puree z dyni z tego przepisumąka pszenna1 jajko1/2 łyżeczki soliWykonanie:Ziemniaki obieramy, gotujemy w wodzie z solą do miękkości, przeciskamy przez praskę. Gdy masa ziemniaczana lekko przestygnie mieszamy ją z puree z dyni, wyrównujemy jej powierzchnię i dzielimy na cztery części, jedną cześć wyciągamy a w to miejsce wsypujemy mąkę (z czubkiem). Następnie dodajemy jajko oraz sól. Całość dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na stolnicę, wyrabiamy podsypując mąką tak, aby ciasto było sprężyste i nie kleiło się zbytnio do rąk. Z masy formujemy „placek” grubości ok. 1,5cm, kroimy na paski. Od paska odkrawamy po kawałku masy i rolujemy w rękach „wałeczki”. Czynność powtarzamy. Kopytka wrzucamy do wrzącej wody i czekamy, aż wypłyną na powierzchnię wówczas są gotowe do wyłowienia. Nie gotujemy ich dużej, aby się nie rozpadły.Kopytka podajemy zaraz po ugotowaniu, z ulubionymi sosami, jako dodatek do mięs. Dobrze smakują też na słodko, polane maślanką i posypane odrobiną cukru.Smacznego!