Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
żółtka 2 sztuk
mąka 1 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 100 gramów
sól według uznaniaWykonanie:Wyszorowane
ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i jeszcze gorące zmielić. Do lekko przestudzonych dodać
żółtka oraz obie
mąki, posolić do smaku, zagnieść i ulepić kluseczki, troszkę większe od
orzecha włoskiego. Każdą po środku spłaszczyć i zrobić palcem dołek. Wkładać kluski do wrzącej
wody i gotować ok. 5 minut na średnim ogniu, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać do pieczeni. rolad, sosu
mięsnego lub polane skwarkami z
boczku.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: