ßßß Cookit - przepis na Kluski śląskie

Kluski śląskie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
żółtka 2 sztuk
mąka 1 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 100 gramów
sól według uznania
Wykonanie:
Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i jeszcze gorące zmielić. Do lekko przestudzonych dodać żółtka oraz obie mąki, posolić do smaku, zagnieść i ulepić kluseczki, troszkę większe od orzecha włoskiego. Każdą po środku spłaszczyć i zrobić palcem dołek. Wkładać kluski do wrzącej wody i gotować ok. 5 minut na średnim ogniu, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać do pieczeni. rolad, sosu mięsnego lub polane skwarkami z boczku.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy mączne weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11364/Kluski-slaskie