Wykonanie
Przepis na tradycyjne kluski śląskie z dziurką.Składniki:1 kg
ziemniakówmąka ziemniaczana1
jajko1
żółtko1 łyżeczka
soli
Wykon anie:Ugotowane
ziemniaki ostudzić i zemleć w maszynce do
mięsa albo wycisnąć w prasce Włożyć do miski, uklepać i wyrównać powierzchnię, podzielić na 4 części. 1/4
ziemniaków wyjąć i w to miejsce wsypać tyle
maki ziemniaczanej, aby wypełnić powstałą lukę. Zagnieść ciasto dodając pozostałe
ziemniaki,
jajko i
żółtko; formować okrągłe kluski, następnie każdą kluskę delikatnie spłaszczyć i kciukiem zrobić na środku dziurkę. Kluski wrzucać na wrzącą posoloną
wodę. Gdy wypłyną, pozostawić jeszcze chwilę w wodzie (na bardzo słabym ogniu). Podawać z sosem mięsnym, stopionym
masłem a w wersji jest to kombinacja ze skwarkami.Uwaga: kluski śląskie można nadziewać farszem z gotowanego, zmielonego
mięsa rosołowego, z dodatkiem
cebuli podsmażanej,
pieprzu,
soli i
jajka.
