ßßß Cookit - przepis na Przepis miesiąca – kopytka, kluseczki i knedle

Przepis miesiąca – kopytka, kluseczki i knedle

nazwa

Wykonanie

Witam wszystkich pierwszego września i od razu zapraszam na przepis miesiąca. Jestem wielką miłośniczką wszelkiego rodzaju klusek, kluseczek, kopytek, pyz, knedli, gnocchi… Dania przypominające dzieciństwo, które często przyrządzam choć w bardziej nowoczesnym wydaniu. Odkryłam fakt , że Szwedzi również lubią przyrządzać podobne potrawy. Polskie pyzy na przykład przypominają szwedzkie palt, które Szwedzi jedzą z wędzonką i dżemem z czerwonej borówki. Postaram się takie palt przygotować we wrześniu
Pisząc dzisiaj o takich pysznościach miałam problem z koncentracją, a jeszcze na dodatek fotografowałam moje dzisiejsze danie, kopytka z jarmużowym pesto i kurkami. Zadowolona ze zdjęć w końcu mogłam się posilić…
Tak więc zapraszam na przepis miesiąca. Czekam na wasze propozycje przez cały wrzesień….wrzesień, wierzyć mi się nie chce, że już niedługo jesień…Pewnie każde z Was umie przyrządzić kopytka, knedle, pyzy czy kluski, ale jestem bardzo ciekawa z czym je podajecie. Stwórzcie ciekawe danie i dodajcie w komentarzach do tego wpisu.
Kopytka z jarmużowym pesto i kurkami
Składniki:
350 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków
100 g mąki
1 żółtko
200 g kurek
3 dymki
1 łyżka świeżego rozmarynu
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju do smażenia
garść rukoli
2 czubate łyżki pesto
3 łyżki płatków parmezanu
Z mąki, żółtka i ziemniaków zagnieć puszyste ciasto. Podziel ciasto na cienkie wałeczki i pokrój na małe kopytka. Wrzucaj kopytka do wrzącej osolonej wody i gotuj przez 3 minuty. Na ogół kopytka są ugotowane, kiedy wypłyną do wierzchu. Wyłóż kopytka na talerz za pomocą cedzakowej łyżki.
Przyrządź grzyby. Kurki oczyść i pokrój jeśli są bardzo duże. Smaż grzyby na rozgrzanym tłuszczu aż będą lekko zrumienione. Grzyby powinny się smażyć, a nie gotować. Dodaj pokrojone w podłużne paski dymki i smaż aż cebula będzie miękka. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Rozgrzej pesto na patelni i dodaj kopytka, posmaż lekko. Ułóż kopytka na talerzu na przemian z rukolą i grzybami. Całość posyp cienko pokrojonym parmezanem.
Polecane przepisy
Kopytka ziemniaczane z twarogiem
Kopytka z groszkowym pesto,boczkiem i parmezanem
Gulasz z soczewicy i przepis miesiąca
Mini lasagne z kurkami
Warzywne lasagne ze szpinakiem i feta
Źródło:http://codojedzenia.pl/przepis-miesiaca-kopytka-kluseczki-i-knedle