ßßß
Składniki:8 porcji1 kg piersi z indyka1 łyżeczka suszonego tymianku1 łyżeczka suszonego rozmarynusól i czarny pieprz do smakuSos musztardowy500 ml bulionu z kurczaka250 ml śmietanki2 łyżki masła2 łyżki mąki2 łyżki ostrej musztardy½ łyżeczki prażonej i zgniecionej w moździerzu musztardyszczypiorek do posypaniaRozkrój pierś, posól, przypraw pieprzem i ziołami. Zwiń w rulon. Zwiąż sznurkiem do mięsa lub użyj wykałaczek. Zrumień mięso z na maśle z obu stron. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Nastaw piekarnik na 200ºC, wbij termometr i piecz indyczą pierś tak długo aż temperatura mięso dojdzie do 70ºC. Wyjmij mięso z piekarnika owiń w aluminiową folię i odczekaj 10 minut. Pokrój na plastry.W między czasie ugotuj sos. W rondelku zrumień mąkę, dodaj masło a następnie gorący bulion energicznie mieszając aby się nie porobiły kluski. Wlej śmietankę, dodaj musztardę i gorczycę. Gotuj sos przez 10 minut. Podaj indyka z musztardowym sosem i na przykłąd ziemniaczanym puree i brukselką.Polecane przepisyZielona tarta z indykiem i pestoPieczony indyk z nadzieniemSałatka makaronowa z indykiem i pestoUdka z kurczaka w sosie musztardowo miodowymKurczak w sosie musztardowym i zapiekanka dauphinoise