Wykonanie
Dzisiaj chciałam podzielić się z
Wami przepisem na danie, które w powodzeniem możecie zaserwować na niedzielny obiad, rodzinną uroczystość albo na zimno jako
wędlina do
pieczywa.
Szynka przygotowana w ten sposób jest aromatyczna i soczysta. Ma wyraźny posmak
musztardy oraz wyczuwalną słodką nutę
miodu. Świetnie sprawdza się jako pieczeń na obiad a jeśli zostanie Wam po obiedzie możecie użyć jej jako
wędliny do kanapek, tym samym wpisując się w trend „ wiem co jem”.Jej przygotowanie wcale nie jest wymagające a smak pyszny.Ponadto nie zawiera wszechobecnych dodatków do żywności: fosforanów, wypełniaczy,
skrobi, konserwantów i co tylko jeszcze można spotkać w sklepowych propozycjach.
Składniki:1kg
szynki w kawałku (najlepiej kształtnej, okrągłej)3 łyżki
miodu2 łyżki
musztardy dijonłyżka
musztardy sarepskiejłyżeczka
sosu Worcesterłyżeczka
tymiankułyżeczka
rozmarynusól,
czarny pieprzWykonanie:Z
miodu,
musztard dijon i sarepskiej,
sosu Worcester oraz
tymianku i
rozmarynu przygotować marynatę.
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, posolić oraz doprawić świeżo mielonym
pieprzem. Dokładnie posmarować marynatą i pozostawić w lodówce na noc a najlepiej na 24h wtedy dobrze przejdzie smakiem i aromatem skąłdników marynaty.Piec w 190 stopniach C przez 40-45 minut do ze złocenia. Podlać ½ szklanką
wody przykryć pokrywką i piec w tej samej temperaturze jeszcze około 50 minut.
Szynkę możemy też upiec w rękawie do pieczenia. Na ostatnie 20 minut rozcinamy folię i pozwalamy
szynce się przypiec z wierzchu.Serwujemy na ciepło jako danie obiadowe lub też po wystudzeniu i pokrojeniu na cienkie plasterki jako domową
wędlinę do
pieczywa.