ßßß
Print RecipeDanie Dania główneKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania8 porcji 15 minutCzas gotowania65 minutPorcje Czas przygotowania8 porcji 15 minutCzas gotowania65 minut
Kurczak w sosie miodowo - musztardowymPrint RecipeDanie Dania główneKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania8 porcji 15 minutCzas gotowania65 minutPorcje Czas przygotowania8 porcji 15 minutCzas gotowania65 minutSkładniki8 szt. kurczaka(udka, pałki, skrzydełka)2 łyżki miodu(naturalny, płynny)2 łyżki musztardy najlepiej francuskiej - ziarnistej1 łyżeczka soli1 łyżeczka ostrej papryki(opcjonalnie)1 łyżka tymianku świeżego (opcjonalnie)Porcje: porcjiSposób przygotowaniaKawałki kurczaka umyć i osuszyć, następnie posolić. Ułożyć w naczyniu z pokrywką. W miseczce wymieszać musztardę z miodem i dodać paprykę. Zalać kurczaka sosem, zamknąć i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Kurczaka przełożyć do rękawa do pieczenia (można od razu przyrządzić w nim kurczaka) lub naczynia żaroodpornego z pokrywką (może być folia aluminiowa). Wstawić potrawę na dolną półkę do piekarnika na 50 minut. Istotne by piec kurczaka pod przykryciem.Po 50 minutach wyjąć kurczaka rozciąć rękaw lub zdjąć pokrywkę, polać sosem i odczekać około 10 - 15 minut (mięso musi odpocząć) i wstawić z powrotem do piekarnika na 10 - 15 minut do zrumienienia skórki. Wyjąć z piekarnika i posypać tymiankiem.Share this Recipe