ßßß Cookit - przepis na Indyk pieczony w maśle ziołowym

Indyk pieczony w maśle ziołowym

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 31 grudnia 2015
Indyk coraz częściej gości na naszych stołach a tym bardziej w święta zapewne w niejednym domu można było skosztować indyka – tak i było w moim domu na te święta – indyka pieczony w maśle ziołowym zaserwowałam na świąteczny obiad. Po raz pierwszy piekłam indyka i obawiałam się że będzie za suchy, ale jednak znajomy, który był u Nas na obiedzie i zjadł jużwiele piecoznych indyków, powiedział, że nie jest źle i podpowiedział co zrobić aby było jeszcze lepiej.
Tak więc najpierw zaopatrzście się w indyka – ja kupiłam samą klatką piersiową z korpusem i kręgosłupem i ważył około 2,6kg. Taką ilością mięsa najadły się trzy osoby dorosłe i trójka dzieci.
Indyka pieczonego podałam z Kremowym Sosem przygotowanym na bazie „soków” jakie zebrały się na dnie brytfanki.
Z tego co pozostało przygotowałam następnego dnia krokiety z mięsem z piersi indyka.
klatka piersiowa z indyka (moja ważyła 2,6kg)
około 125g masła w temperaturze pokojowej
przyprawy świeże lub mrożone lub suszone:
dwie łyżeczki drobno posiekanej natki
dwie łyżeczki drobno posiekanej kolęndry
jedna łyżeczka drobno posiekanego tymianku
jedna łyżeczka drobno posiekanej bazyli
jedna łyżeczka drobno posiekanego szczypiorku
jedna łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu
sól, pieprz czarny świeżo mielony
Zanim przystąpicie do jakichkolwiek przygotowań należy wszystkie składniki naszej potrawy miećw temperaturze pokojowej, tj. jeżeli kupiliście mrożonego indyka – musi być rozmrożony, masło także w temperaturze pokojowej – łatwiej będzie utrzeć masło z ziołami i najwarzniejsze – jeżeli będziecie stosować mrożone przyprawy to możecie je wcześniej rozmrozić i „odcedzić” z wody.
Gdy jesteście gotowi to zacznijcie od umycia indyka i osuszenia go.
Całego indyka nacieramy solą i pieprzem – ja po natarciu odstawiłam go na jakieś 30 minut.
Następnie należy luzować skórę na piersi indyka – ja zrobiłam delikatnie nacięcie nożem – ostrożnie by nie przeciąć skóry a następnie powoli acz zdecydowanie wciskałam najpierw jedną dłoń pod skórę a następnie uczyniłam to samo z drugą dłonią. Należy poluzować najwięcej skóry jak tylko Wam się uda.
Indyk niech sobie jeszcze chwilę odpocznie a teraz należy dokładnie wymieszać masło z wszystkimi ziołami jakie przygotowaliście – nie musicie stosować zestawu ziół jaki ja wymieniłam, możecie stworzyć własną kompozycję.
Piekarnik rozgrzewamy do 220˚C.
Gdy masło ziołowe będzie gotowe przystępujemy do nacierania indyka.
Podnosimy skórę z klatki piersiowej i nacieramy piersi indyka przygotowanym masłem ziołowym. Powinno Wam zostać 1/3 przygotowanego masła – będzie ono nam jeszcze później potrzebne.
Indyka układamy w brytfance do pieczenia i delikatnie przykrywamy folią aluminiową – ważne by folia nie dotykała do indyka. Indyka wstawiamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 180C.
Czas pieczenia indyka: tyle ile waży indyk tyle czasu pieczemy. Mój indyk ważył 2,6kg czyli piekłam go 2 godziny i 36 minut.
Po upływie odpowiedniego czasu zdjęłam folię z indyka i z wierzchu posmarowałam go pozostałym masłem ziołowym i piekłam jeszcze około 45 minut. W trakcie pieczenia polewałam indyka tłuszczem z dna brytfanki – ja robiłam to co miejwięcej 5 – 10 minut.
Po upływie wyznaczonego czasu, wyjęłam indyka z pieca i podałam na stół z Kremowym sosem do indyka pieczonego .
Smacznego!
Polecam inne przepisy na dania obiadowe:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2015/12/31/indyk-pieczony-masle-ziolowym