Wykonanie
By MagicPot, 31 grudnia 2015
Indyk coraz częściej gości na naszych stołach a tym bardziej w święta zapewne w niejednym domu można było skosztować
indyka – tak i było w moim domu na te święta –
indyka pieczony w
maśle ziołowym zaserwowałam na świąteczny obiad. Po raz pierwszy piekłam
indyka i obawiałam się że będzie za suchy, ale jednak znajomy, który był u Nas na obiedzie i zjadł jużwiele
piecoznych indyków, powiedział, że nie jest źle i podpowiedział co zrobić aby było jeszcze lepiej.Tak więc najpierw zaopatrzście się w
indyka – ja kupiłam samą klatką piersiową z korpusem i kręgosłupem i ważył około 2,6kg. Taką ilością
mięsa najadły się trzy osoby dorosłe i trójka dzieci.
Indyka pieczonego podałam z Kremowym Sosem przygotowanym na bazie „soków” jakie zebrały się na dnie brytfanki.Z tego co pozostało przygotowałam następnego dnia krokiety z
mięsem z
piersi indyka.klatka piersiowa z
indyka (moja ważyła 2,6kg)około 125g
masła w temperaturze pokojowej
przyprawy świeże lub mrożone lub suszone:dwie łyżeczki drobno posiekanej
natkidwie łyżeczki drobno posiekanej
kolęndryjedna łyżeczka drobno posiekanego
tymiankujedna łyżeczka drobno posiekanej
bazylijedna łyżeczka drobno posiekanego
szczypiorkujedna łyżeczka drobno posiekanego
rozmarynusól,
pieprz czarny świeżo mielonyZanim przystąpicie do jakichkolwiek przygotowań należy wszystkie składniki naszej potrawy miećw temperaturze pokojowej, tj. jeżeli kupiliście mrożonego
indyka – musi być rozmrożony,
masło także w temperaturze pokojowej – łatwiej będzie utrzeć
masło z
ziołami i najwarzniejsze – jeżeli będziecie stosować mrożone
przyprawy to możecie je wcześniej rozmrozić i „odcedzić” z
wody.Gdy jesteście gotowi to zacznijcie od umycia
indyka i osuszenia go.Całego
indyka nacieramy
solą i
pieprzem – ja po natarciu odstawiłam go na jakieś 30 minut.Następnie należy luzować skórę na
piersi indyka – ja zrobiłam delikatnie nacięcie nożem – ostrożnie by nie przeciąć skóry a następnie powoli acz zdecydowanie wciskałam najpierw jedną dłoń pod skórę a następnie uczyniłam to samo z drugą dłonią. Należy poluzować najwięcej skóry jak tylko Wam się uda.
Indyk niech sobie jeszcze chwilę odpocznie a teraz należy dokładnie wymieszać
masło z wszystkimi
ziołami jakie przygotowaliście – nie musicie stosować zestawu
ziół jaki ja wymieniłam, możecie stworzyć własną kompozycję.Piekarnik rozgrzewamy do 220˚C.Gdy
masło ziołowe będzie gotowe przystępujemy do nacierania
indyka.Podnosimy skórę z klatki piersiowej i nacieramy
piersi indyka przygotowanym
masłem ziołowym. Powinno Wam zostać 1/3 przygotowanego
masła – będzie ono nam jeszcze później potrzebne.
Indyka układamy w brytfance do pieczenia i delikatnie przykrywamy folią aluminiową – ważne by folia nie dotykała do
indyka.
Indyka wstawiamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 180C.Czas
pieczenia indyka: tyle ile waży
indyk tyle czasu pieczemy. Mój
indyk ważył 2,6kg czyli piekłam go 2 godziny i 36 minut.Po upływie odpowiedniego czasu zdjęłam folię z
indyka i z wierzchu posmarowałam go pozostałym
masłem ziołowym i piekłam jeszcze około 45 minut. W trakcie pieczenia polewałam
indyka tłuszczem z dna brytfanki – ja robiłam to co miejwięcej 5 – 10 minut.Po upływie wyznaczonego czasu, wyjęłam
indyka z pieca i podałam na stół z Kremowym sosem do
indyka pieczonego .Smacznego!Polecam inne przepisy na dania obiadowe: