ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 125 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegokurczak 1 sztukcytryna 1 sztukoliwa 3 łyżek stołowychmasło 0,5 kostekczosnek 1 ząbkirozmaryn - gałązki 6 sztukszczypiorek według uznanianatka pietruszki według uznaniabazylia - gałązki według uznaniasól według uznaniapieprz według uznaniaWykonanie:Umytego, osuszonego kurczaka natrzeć w środku i na zewnątrz solą i pieprzem. Umytą, sparzoną cytrynę po nakłuwać widelcem i włożyć do środka kurczaka razem z rozmarynem, otwór zaszyć. Posmarować tuszkę 2 łyżkami oliwy i ułożyć w formie posmarowanej resztą oliwy. Piec 80 minut w 180 stopniach, polewając czasem sosem powstałym podczas pieczenia.Oczyszczony czosnek i zioła posiekać i wymieszać z masłem oraz szczyptą soli. Uformować wałek, owinąć szczelnie folią aluminiowa i włożyć na 1h do lodówki. Masło pokroić w plastry. Kurczaka wyjąć z piekarnika, usunąć cytrynę i rozmaryn. Mięso podzielić na porcje, na każdej położyć plaster masła. Podawać z ziemniakami pokrojonymi w talarki i usmażonymi.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: