ßßß Cookit - przepis na Emiliański kurczak tradycyjny

Emiliański kurczak tradycyjny

nazwa

Wykonanie

Przepis pochodzi z Włoch, kurczak jest bardzo aromatyczny i soczysty nie mówiąc już o aromacie cytrynowym mniam.
Składniki : dla 4-6 osób
1 nieduży kurczak (około 1 kg)
3-4 duże ząbki czosnku
1-2 gałązki rozmarynu
2-3 listki laurowe
1 cytryna
3 łyżki masła
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Opis przygotowania :
czas przygotowania: do 60 min
1. Czosnek pokroić w plasterki, cytrynę należy nakłuć widelcem , listki laurowe pokruszyć.
2. Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem i oliwą (nie żałujmy soli ).
3. Czosnek, cytrynę, pokruszone listki laurowe i rozmaryn wkładamy do wnętrza kurczaka. Można związać razem skrzydełka i nóżki, żeby kurczak zachował swój kształt pod czas pieczenia.
4. Polewamy kurczaka ponownie oliwą i układamy wiórki zimnego masła.Układamy w brytfannie z rusztem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180-200 C) na 45-60 minut.
5. Podczas pieczenia należy kurczaka często obracać i polewać tworzącym się sosem. Pod koniec pieczenia udka nakłuwamy widelcem, jeżeli wypływa czerwonawy płyn pieczemy dalej. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami.
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/04/emilianski-kurczak-tradycyjny.html