Wykonanie
Przepis pochodzi z Włoch,
kurczak jest bardzo aromatyczny i soczysty nie mówiąc już o
aromacie cytrynowym mniam.

Składniki : dla 4-6 osób1 nieduży
kurczak (około 1 kg)3-4 duże ząbki
czosnku1-2 gałązki
rozmarynu2-3
listki laurowe1
cytryna3 łyżki
masłaoliwa z oliweksól,
pieprzOpis przygotowania :czas przygotowania: do 60 min1.
Czosnek pokroić w plasterki,
cytrynę należy nakłuć widelcem ,
listki laurowe pokruszyć.2.
Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć
solą,
pieprzem i
oliwą (nie żałujmy
soli ).

3.
Czosnek,
cytrynę, pokruszone
listki laurowe i
rozmaryn wkładamy do wnętrza
kurczaka. Można związać razem skrzydełka i nóżki, żeby
kurczak zachował swój kształt pod czas pieczenia.4. Polewamy
kurczaka ponownie
oliwą i układamy wiórki zimnego
masła.Układamy w brytfannie z rusztem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180-200 C) na 45-60 minut.

5. Podczas pieczenia należy
kurczaka często obracać i polewać tworzącym się sosem. Pod koniec pieczenia udka nakłuwamy widelcem, jeżeli wypływa czerwonawy płyn pieczemy dalej. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami.

Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy