Wykonanie
Włoski sposób przygotowywania potraw jest tak łatwy i szybki , że można go wykorzystać nawet wtedy, gdy nie mamy czasu. Co prawda niektórzy mają długi weekend i czas by się znalazł ale niekonicznie do stania w kuchni. Dlatego proponuję ekspresowego
kurczaka z
rozmarynem.
Mięso jest aromatyczne, kruche, po prostu przepyszne. Polecam:)
Źródło: Claudia Roden "Łatwa kuchnia śródziemnomorska"Składniki:40 g
masła1 łyżka
oliwy extra virgin2-3 ząbki
czosnku2-3 gałązki świeżego
rozmarynu1
kurczak o wadze około 1,5 kg (użyłam udek)175 ml
białego winasól,
pieprzew. szklanka
bulionuRozgrzać
masło i
oliwę na głębokiej patelni i dodać
czosnek oraz
rozmaryn. Gdy składniki na patelni zaczną skwierczeć ułożyć kawałki
kurczaka i smażyć na średnim ogniu, odwracając na drugą stronę, aż uzyskają rumiany kolor.
Kurczaka posypać
solą i
pieprzem, dolać
wino oraz
bulion, przykryć i dusić 30-40 minut, aż
mięso jest miękkie. Pysznie smakuje z risotto
szafranowym .Smacznego:)