ßßß Cookit - przepis na Zupa krem pomidorowa

Zupa krem pomidorowa

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 - 4 porcje
1 łyżka oliwy extra vergine
1/2 łyżki masła
1/2 cebuli
2 - 3 ząbki czosnku
2 łyżeczki brązowego cukru
1/4 szklanki białego wina
1 kg dojrzałych świeżych pomidorów (polecam malinowe)
1/2 łyżki octu winnego lub ryżowego
250 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego
2 łyżki posiekanej bazylii
opcjonalnie: 1 łyżeczka sosu worcestershire, 1 łyżka ajvaru (pasty z papryki), 1/2 łyżeczki pasty z chili lub kilka kropli tabasco
Przygotowanie
W garnku na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pokrojony na plasterki czosnek, w międzyczasie dodać cukier. Wlać wino i gotować przez minutę.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, pokroić na ćwiartki, odciąć szypułki, miąższ pokroić w kostkę. Odłożyć ok. pół szklanki pokrojonych pomidorów a resztę włożyć do garnka.
Dodać ocet oraz składniki opcjonalne jeśli ich używamy (ajvar, chili, sos worcestershire), zagotować. Wlać gorący bulion i znów zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 5 minut. Zmiksować ręcznym blenderem (żyrafą), ale niekoniecznie na idealnie gładki krem, i gotować przez 1 minutę.
Dodać odłożone świeże pomidory i po zagotowaniu odstawić z ognia. Wymieszć z posiekaną bazylią, następnie doprawić solą w razie potrzeby i pieprzem.
Propozycja podania
Grzanki z bagietki lub makaron / listki bazylii / tarty parmezan lub mozzarella lub śmietanka kremówka / czarnuszka
Wskazówki
można zrobić w wersji wegańskiej (pominąć masło i sos worcestershire)
można pominąć wino jeśli jest to konieczne
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/zupa-krem-pomidorowa