Wykonanie
Składniki2 - 4 porcje1 łyżka
oliwy extra vergine1/2 łyżki
masła1/2
cebuli2 - 3 ząbki
czosnku2 łyżeczki
brązowego cukru1/4 szklanki
białego wina1 kg dojrzałych świeżych
pomidorów (polecam
malinowe)1/2 łyżki
octu winnego lub
ryżowego250 ml
bulionu jarzynowego lub drobiowego2 łyżki posiekanej
bazyliiopcjonalnie: 1 łyżeczka
sosu worcestershire, 1 łyżka ajvaru (pasty z
papryki), 1/2 łyżeczki pasty z
chili lub kilka kropli
tabascoPrzygotowanieW garnku na
oliwie i
maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę
cebulę, pokrojony na plasterki
czosnek, w międzyczasie dodać
cukier. Wlać
wino i gotować przez minutę.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, pokroić na ćwiartki, odciąć szypułki, miąższ pokroić w kostkę. Odłożyć ok. pół szklanki pokrojonych
pomidorów a resztę włożyć do garnka.Dodać
ocet oraz składniki opcjonalne jeśli ich używamy (ajvar,
chili,
sos worcestershire), zagotować. Wlać gorący
bulion i znów zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 5 minut. Zmiksować ręcznym blenderem (żyrafą), ale niekoniecznie na idealnie gładki krem, i gotować przez 1 minutę.Dodać odłożone świeże
pomidory i po zagotowaniu odstawić z ognia. Wymieszć z posiekaną
bazylią, następnie doprawić
solą w razie potrzeby i
pieprzem.Propozycja podaniaGrzanki z
bagietki lub
makaron / listki
bazylii / tarty
parmezan lub
mozzarella lub
śmietanka kremówka /
czarnuszkaWskazówkimożna zrobić w wersji wegańskiej (pominąć
masło i
sos worcestershire)można pominąć
wino jeśli jest to konieczne