Wykonanie
Składniki2 porcje1 łyżka
oliwy extra vergine1/2 łyżki
masła1 mała
cebula2 łyżki surowego
ryżu arborio (jak do risotto)1/3 szklanki
białego wina (wytrawnego)1,5 litra
bulionu,
wywaru lub rosołu100 g
kurek2
pomidory (np.
malinowe)1 łyżeczka
miodu4 łyżki tartego
parmezanu lub
grana padanofiliżanka listków
bazyliido podania: grzanki z
bagietki, kilka kosteczek
sera gorgonzolaPrzygotowanieW garnku na
oliwie i
maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę
cebulę, dodać
ryż i smażyć razem przez minutę. Wlać
wino i gotować przez ok. 2 minuty. Wlać gorący
bulion i gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut.
Kurki umyć, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do gotującego się
wywaru. Gotować przez ok. 3 minuty.
Pomidory sparzyć, obrać, wyciąć szypułki, pokroić w kostkę. Połowę
pomidorów zmiksować i dodać do zupy razem z resztą pokrojonych
pomidorów. Doprawić
miodem, świeżo zmielonym
pieprzem oraz
solą w razie potrzeby. Gotować przez ok. 2 minuty.Na koniec dodać tarty
parmezan i drobno posiekaną
bazylię, wymieszać i odstawić z ognia. Podawać z grzankami z
bagietki i kawałeczkami gorgonzoli.WskazówkiJeśli mamy skórkę z
parmezanu, możemy ją dodać do gotującej się zupy, odda potrawie swój aromat i jednocześnie nie zmarnuje się.